Flere kornbønder øker lønnsomheten ved å utsette kornoppgjøret til etter nyttår

Felleskjøpet melder at det er flere gevinster å hente ved å utsette kornoppgjøret til etter nyttår, og én måte er å lagre kornhøsten hos dem. Til nå denne skuronna har leielagring økt med nesten 15 prosent målt mot et normalår.

Målt mot normalårene 2020 og 2021, ser Felleskjøpet at nesten 15 prosent flere kornprodusenter velger leielagring framfor å få oppgjøret nå.
Publisert Sist oppdatert

Prinsippet rundt leielagring er enkel: Kornprodusenten leverer kornet på høsten. Det veies inn og kvalitet og vannprosent bestemmes da. Felleskjøpet tar seg av tørking og lagring av kornet for produsenten, som får oppgjøret utbetalt i uke 4 i 2025 til en pris som ligger 29 øre høyere pr. kg – mens Felleskjøpets pris for lagerleie i kornsesongen 2024/2025 er oppgitt til å være 18 øre per kilo (flere detaljer om kornprisene her).

Felleskjøpet presiserer at dette forutsetter at den enkelte produsent har en likviditetssituasjon som gjør det mulig med utsatt oppgjør, og de understreker også at endringene som er gjort i priskurven denne sesongen gjør det mer lønnsomt å utnytte egne kornlagre, for produsenter som har denne muligheten. 

Opp 15 prosent

De to siste kornårene har vært ekstraordinære i hver sin ende av skalaen: I den svært gode 2022-sesongen valgte svært mange leielagring, mens desto færre gjorde det valget i 2023-sesongen, som var en av de dårligste i moderne historie.

Kjetil Randem er forretningsområdesjef for korn i Felleskjøpet Agri

– Målt mot 2020 og 2021 som var normale år, ser vi en økning på nesten 15 prosent i antallet produsenter som velger leielagring framfor å få oppgjøret nå. Det er svært positivt både for bonden og oss i Felleskjøpet. Vi tar ned kapitalbehovet i selskapet. Samtidig slipper bonden ansvaret for kornet på lager, sier forretningsområdesjef Kjetil Randem i Felleskjøpet Agri.

Økonomisk gevinst

For produsenter som kan vente med å få oppgjøret utbetalt til etter nyttår, vil det altså innebære en prisgevinst på 11 øre per kilo korn, påpeker han.

– Vi er glade for å se at flere ser gevinsten i leielagring, som gir høyere avkastning enn kostnaden ved å bruke driftskreditt. Det har også en god momseffekt å flytte oppgjøret til over nyttår. Leielagring er også en god mulighet for økt inntjening for de som har ikke lagerkapasitet selv, sier Randem i pressemeldingen.



Powered by Labrador CMS