Fra vinprat til statsbudsjett: Denne boken avmystifiserer Norges viktigste dokument

Det er to drevne innsidere som står bak «Boken om statsbudsjettet», og boken deres gir et lesverdig og lettfattelig innblikk i hvordan det offentlige Norge fungerer.

Jørgen Næsje (t.v.) og Halvor E. Sigurdsen er forfatterne bak "Boken om statsbudsjettet".
Publisert Sist oppdatert

Det blir ofte sagt at «politikk er det muliges kunst». De som sier det, har neppe forsøkt å forstå et statsbudsjett, for det virker nemlig nokså umulig for de uinnvidde. Men det er nettopp oss andre denne nye «Boken om statsbudsjettet» er skrevet for.

– Man må liksom ha jobbet en del med statsbudsjettet for å vite noe særlig om hvordan det blir laget. Det har ikke vært noe lett sted å lese seg til kunnskap om dette. Eneste alternativ er budsjettreglementet og slike dokumenter, men det gir ikke noen følelse med prosessen!

Hands-on erfaring

Det sier Jørgen Næsje, som blant annet var statssekretær for Siv Jensen i Finansdepartementet fra oktober 2013 til januar 2020. Han har skrevet denne boken sammen med den erfarne NHO-advokaten Halvor E. Sigurdsen, som ifølge Næsje hadde den opprinnelige ideen om å skrive en bok om dette.

– Vi møttes på Arendalsuken for to år siden. Da hadde han allerede begynt å skrive litt på en bok, og lurte på om jeg kunne tenkt meg å være med på det, siden jeg hadde «inside» erfaring med prosessen. Så det begynte med at vi satt og nerdet om statsbudsjettet over et glass vin i Arendal, og så har vi naturligvis lagt ned mange, mange timer med arbeid før det nå er blitt til en bok, sier Næsje.

– En sak er tallene og det som kommer i statsbudsjettet, men alt rundt dette er til syvende og sist historien om hvordan politikerne gjør sine prioriteringer når de bestemmer politikken som definerer hverdagen til deg og meg og næringslivet og alle oss som bor i Norge. Dette har vi jobbet mye med å oppsummere og formidle på en balansert og nøytral måte, sier Sigurdsen.

Underholdende og balansert lesning

Det begynte med at vi satt og nerdet om statsbudsjettet over et glass vin i Arendal, og så har vi naturligvis lagt ned mange, mange timer med arbeid før det nå er blitt til en bok.

Jørgen Næsje, medforfatter

Det har de, etter undertegnedes mening, lykkes godt med. Resultatet er et veldig lesverdig bokverk om arbeidet og de ulike prosessene som ligger bak statsbudsjettet, og boken kan fungere både som oppslagsverk og som lærebok. Forfatterne har lyktes godt med å skape saklige fremstillinger av politikk og prosess, og de anekdotene som er inkludert underveis, er illustrerende og saklig fremstilt. 

Det begynte med et møte på Arendalsuka i 2022, nå har de to "nerdet seg frem til" boken om statsbudsjettet.

Dermed klarer de å skape en engasjerende fortelling om prosessen helt fra ideen om en politikk unnfanges, til hva som skal til for å få denne ideen inn i budsjettet og hvordan dette så loses gjennom regjeringsapparatet, til kampen mellom statsrådene i avveiningene i prosessen, samt hvordan departementene og deres kjepphester spiller inn – og til hvordan regjeringen må manøvrere for å få budsjettet vedtatt i Stortinget.

– Det å vite litt om dette, forstå noe av bakgrunnen for og mekanismene i disse prosessene, er faktisk veldig nyttig for mange flere enn de som tror de trenger å vite det. For hvis du ønsker å skape politikk, må du ha litt innsikt i prosess. På budsjettdagen er det i mange tilfeller for sent, sier Næsje.

Tidlig i skriveprosessen gikk de to en runde hos aktuelle forlag for å høre om noen ville gi den ut. Etter hvert som skrivingen skred frem og tiden gikk, besluttet de likevel å gi ut boken på eget forlag. Det betyr at dersom de som vil sikre seg et eksemplar, må gå til https://www.bokenomstatsbudsjettet.com/ og bestille boken der.

Powered by Labrador CMS