«Gratis» penger til deg som vil studere økonomi og administrasjon

Det finnes mange støtteordninger, stipender og legater til studenter innen økonomiske og administrative fag. Her er noen av dem.

NHH sett fra luften
Publisert

I Økonomi24 skrev vi nylig om at Revisorforeningen og Handelshøyskolen BI har inngått en avtale for å friste flere skarpe hoder til å spesialisere seg innen regnskap og revisjon. 

Avtalen innebærer blant annet at Revisorforeningen skal finansiere et stipend for studenter på det toårige masterprogrammet i regnskap og revisjon, og skal dekke studieavgiften for både første og andre studieår til én utvalgt student, fra og med neste studieår.

Men dette er på ingen måte det eneste stipendet som finnes der ute for å studere økonomi eller administrasjon, og her tenkte vi å se nærmere på noen av dem.

BI har allerede mange…

For de fleste av stipendene BI tilbyr, må du være statsborger i Norge, Sveits eller et land i EU eller EØS, og du må følge progresjonskravene. Flere av dem stiller krav til at du har gode karakterer når du søker.

Du kan for eksempel få stipend for siviløkonomstudiet, men da må du ha et karaktersnitt på minst 5,3 og allerede være tatt opp til det 5-årige siviløkonomstudiet med studiestart ved gjeldende studieår. Da vil du til gjengjeld får dekket skolepengene for hele studiet.

Tilsvarende kan BI tilby «Women in Finance and Tech Bachelor Scholarship», myntet på å inspirere talentfulle, kvinnelige kandidater til å ta en bachelor og gjøre karriere innen finans eller teknologi. Stipendet dekker tre år av skolepengene for kandidater til enten Bachelor of Data Science for Business eller Bachelor i Finans. Denne ordningen har også en variant for kvinnelige master-studenter i de samme studieretningene.

Alternativt kan du, dersom du har tatt en International Baccalaureate-grad og oppnådd minst 33 IB-poenger, søke om stipend til tre ulike bachelor-studier og få dekket skolepengene for alle årene.

…og flere på litt høyere studier

For deg som vil ta en Master og Science-grad, har BI ytterligere stipendordninger: BI Presidential Scholarship, BI–Luiss Joint Masters in Marketing Scholarship og Gjensidige Women in Technology Master Scholarship (linkene går til engelskspråklige sider).

Det førstnevnte, Presidential-stipendet, dekker ikke bare skolepengene under studiet, men også rundt 70 prosent av levekostnadene. BI-Luiss-stipendet går strengt tatt til studenter på et marketing-program (og ikke et rendyrket økonomistudium) delt på BI og Luiss i Roma, men siden selv markedsførere ha kontroll på økonomien i vår tid må, lar vi det passere. Gjensidige-stipendet er tilgjengelig for kvinnelige studenter som har fått opptak til et masterstudium innen business analytics, data science, eller kvantitativ finans ved BI.

BI har også et Executive MBA Scholarship og et Executive Master of Management in Energy Scholarship som du kan søke dersom du er «en eksepsjonell kandidat som ønsker å skape en mer bærekraftig fremtid». BI har også PhD Scholarships for studenter som ønsker å spesialisere seg innen ett av de seks PhD-områdene BI tilbyr.

NHHs fond og legater

De er ikke snauere i Bergen: NHH har ni eksterne og to interne fond, i tillegg til flere ordninger for studier i utlandet.

De interne fondene skal brukes aktivt til stimuleringstiltak for å nå NHHs strategiske målsetninger ved å gi tilskudd til ansatte og studentgrupper. Det kan i første rekke ytes tilskudd til tiltak som stimulerer forskning og forskningsformidling, eller til arrangementer og aktiviteter som profilerer NHH på en god måte. Styret for skolens interne fond (Fondsstyret) er det samme som NHH-styret, og ledes av NHHs styreleder. 

De ni eksterne fondene har derimot egne styrer, men forvaltes av NHH. De har vanligvis styremøte en gang i året, vanligvis i mai/juni. Her er en forenklet oversikt over de ulike eksterne fondenes aktiviteter og støtteområder:

NHHs eksterne fond:

Arthur Andersen & co's gavefond til RRR ved NHHStøtter forskning innen finansregnskap ved institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap.
Distribusjonsøkonomiske forskningsprosjekterStøtter forskning ved NHH relatert til distribusjon av varer og tjenester, med særlig vekt på bedrifter og deres problemstillinger.
Edgar J. Johannesens fond ved NHHGir stipend til personer tilknyttet NHH som ved forskning, casestudier, utredninger eller på annen måte bidrar til å bedre mulighetene for at nye produkter og ideer kan føre til nyetableringer og ny levedyktig næringsvirksomhet.
Jan Mossins minnefond til fremme av finansiell forskningStøtter forskning innen finansielle emner, fortrinnsvis ved NHH, samt formidling av slik forskning.
Nationalfondet til fremme av socialøkonomisk opplysningsarbeidFondets formål er å spre sosialøkonomisk kunnskap gjennom utgivelse av populære småhefter, bidrag til populær foredragsvirksomhet og for øvrig det styret finner formålstjenlig.
NHHs AlumnifondFondets formål er forskning og forskningsformidling, tiltak som bidrar til å styrke NHHs omdømme som akademisk institusjon.
NHHs fond til sosiale formål for studenteneFondets formål er å støtte sosiale tiltak for studentene.
Norges Rederiforbunds fond ved NHHFondets formål er å støtte forskning og utdanning tilknyttet NHH til beste for slik virksomhet som drives av Rederiforbundets medlemmer.
Varekrigsfond til forsikringsaktiviteter ved NHHYter bidrag til forskning, undervisning og andre aktiviteter innen forsikring.

For deg med utferdstrang

Det finnes også ni stipendordninger som NHH-studenter med et ønske om å ta en master eller PhD-grad i utlandet kan søke på:

Utenlandsfondene:

Aker ScholarshipAker Scholarship støtter studiar ved Harvard, Caltech, MIT, Stanford, University of Pennsylvania (inkludert Wharton), Oxford, Cambridge, Imperial College London og National University of Singapore (NUS). Stipendet supplerer andre støtteordningar, og du vil normalt ikke pådra deg studielån under oppholdet.
Endre Røsjøs NHH/HBS-StipendDette årlige stipendet på en million kroner, er for studentar som vil gå videre til å ta en MBA ved Harvard Business School etter NHH.
Europe Global Leaders ScholarshipDette stipendet bidrar til at faglig sterke studenter fra Europa kan fortsette økonomistudiene ved the University of Queensland.
Fulbright ScholarshipDette studentstipendet er ikke forbeholdt NHH, men er åpent for alle studenter i alle fagfelt som ønsker å gjennomføre hele, eller deler av, en master- eller doktorgrad i USA.
H. Westfal-Larsen Og Hustru Anna Westfal-Larsens Fond Til Unge Personers Utdannelse For RederinæringenFondet skal bidra til at unge, evnerike personer i Bergen og omland kan utdanne seg innen rederinæringen, og støtter studier eller praksis hjemme eller i utlandet. Rammen er rundt 1 000 000 kroner, fordelt på to eller flere kvalifiserte søkere.
IE Kistefos Young Talented Leaders Scholarships ProgramIE Kistefos stipendprogram gjør det mulig for norske studenter å studere ledelse, teknologi eller innovasjon ved IE University. Alle stipendene dekker opptil 100 % av studieavgiften samt bopel, reise- og levekostnader. Stipendene gis i samsvar med de økonomiske behovene til hver kandidat.
International Postgraduate ScholarshipEt stipend for deg som ønsker å ta en mastergrad ved Hong Kong Baptist University (HKBU) School of Business.
Kistefos St. Gallen Masterclass Scholarship (KSMS)Et stipend for deg som vil ta en mastergrad ved University of St.Gallen HSG. Det deles ut fire stipend årlig som skal dekke alle direkte studieavgifter ved HSG. Bo-, reise- og levekostnader dekker du selv.
Schwarzman ScholarsSom Schwarzman Scholar tar du en ettårig Master i Global Affairs sammen med lederspirer fra hele verden. Tilbyr fordypninger i Business, Public Policy eller International Studies med fokus på Kina. Programmet går på Tsinghua University, et av de fremste universitetene, og er utviklet sammen med akademiske ledere fra blant annet Harvard, Yale, Princeton, Oxford, Duke og andre.

Det er naturligvis ikke bare på BI og NHH at man kan studere økonomistyring, og følgelig har de heller ikke monopol på stipender, legater eller andre støtteordninger. Unifor er en forvaltningsstiftelse for rundt 130 fond og legater tilknyttet universitetet i Oslo, og de har en god tjeneste til å finne ut av hva som kan være tilgjengelig i akkurat din situasjon. Stipendportalen har også oversikt over mange muligheter.

Powered by Labrador CMS