Husker du merverdiavgift når bedriften annonserer på LinkedIn eller Facebook?

Bedrifter som kjøper markedsføringstjenester fra utenlandske aktører, må selv innberette og betale merverdiavgiften. Det kalles omvendt avgiftsplikt, og omfatter flere vanlige kjøp enn du kanskje tror.

Reklame på sosiale medier er et eksempel på en «fjernleverbar tjeneste» som omfattes av omvendt avgiftsplikt. Det betyr at bedrifter selv må innberette og betale mva. når de kjøper slike tjenester.
Publisert

Nå som internett har krøpet godt inn i ryggmargen på de aller fleste av oss, er det nesten ikke til å komme forbi at bedrifter kjøper tjenester fra utenlandske aktører over internett: En annonsekampanje her, litt datalagring der, og kanskje et abonnement på noe skybasert programvare på toppen.

Det kan være lett å glemme at norske bedrifter helt siden 1. januar 2023 er pålagt å innberette, og betale merverdiavgift av, alle slike tjenestekjøp. Kravet er riktignok avgrenset til tjenester som er såkalt «fjernleverbare», hvilket er et litt uelegant samlebegrep på «tjenester som kan leveres over avstand».

Alt som omfattes – og de få unntakene

Reglene omfatter blant annet utvikling av nettsider og programvare, leie av domener og nettsider, arkitekttjenester, regnskapstjenester, samt også konsulent- og rådgivningstjenester (herunder «juridisk rådgivning», som av uklare årsaker er nevnt separat fra de andre rådgivningstjenestene. Skal tro om det jobber mange advokater i Skatteetaten?)

Problemstillingen er omtalt i seneste utgave av Skatteinfo. Der nevnes det også at dersom bedriften er i mva-registeret, vil dere ha rett til fradrag for merverdiavgift som påløper ved kjøp av tjenester fra utlandet – naturligvis under forutsetning av at de anskaffede tjenestene er til bruk i virksomheten.

Det finnes naturligvis unntak. For eksempel gjelder det bare for tjenester som er mva-belagt her hjemme, hvilket betyr at for eksempel helsetjenester, undervisningstjenester eller finansielle tjenester kan kjøpes fra utlandet uten det minste mva-trøbbel. Og hvis bedriften din ikke er i merverdiavgiftsregisteret, skal mva. først beregnes og betales når de samlede kjøp for en termin overstiger 2 000 kroner (før mva).

Enhver som er i tvil om virksomheten skal beregne og oppkreve merverdiavgift, kan benytte Skatteetatens veileder om kjøp av tjenester fra utlandet. Og hvis du ikke er i tvil, har Skatteetaten en oversikt over koder til bruk i mva-meldingen (som riktignok omhandler hele mva-spekteret).

Powered by Labrador CMS