M&A: Sterk årsavslutning i transaksjonsmarkedet

Ferske tall fra EY viser at det ble gjennomført 56 prosent flere transaksjoner i det norske oppkjøpsmarkedet i fjerde kvartal 2024 sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2023.

Magnus Broks i EY
Vi så et rekordhøyt transaksjonsvolum innen energisektoren i 2024, drevet av økt investorappetitt for både olje, gass og fornybar energi, sier Magnus Broks i EY.
Publisert

EY registrerte 229 fusjoner og oppkjøp (M&A)  i fjerde kvartal 2024, opp fra 147 i samme kvartal året før. I hele 2024 ble det gjort 838 transaksjoner, opp 20 prosent fra 701 i 2023. 

Antall børsnoteringer (IPO-er) økte, med totalt ti i fjerde kvartal alene. Dette er like mange som i hele 2023. Samtidig ble 10 selskaper tatt av børs, og det totale antallet for 2024 var 25. 

TMT og AM&M driver veksten

«Etter en sterk avslutning på året ser det norske M&A-markedet ut til å ha tilpasset seg høyere renter og geopolitisk usikkerhet, og stemningen rundt M&A virker for øyeblikket sterkere enn i andre nordiske og europeiske land,» skriver EY i rapporten

Aktiviteten ble hovedsakelig drevet av TMT-sektoren (teknologi, media og telekom) og AM&M-sektoren (automatisering, maskiner og materialer). Til sammen stod de to sektorene for nesten halvparten av transaksjonene. Olje og gass, samt energi- og forsyningssektoren, avsluttet også året sterkt, støttet av positive politiske investeringstiltak for fornybar energi. 

– Vi så et rekordhøyt transaksjonsvolum innen energisektoren i 2024, drevet av økt investorappetitt for både olje, gass og fornybar energi. Vi er fortsatt bare i starten av energiomstillingen og forventer at økende behov for fornybare energikilder, kombinert med fokus på nullutslippmål og andre bærekraftige investeringer, vil skape fortsatt høy transaksjonsaktivitet i 2025 og årene som kommer, sier partner Magnus Broks i EY.

Gjennomsnittlig transaksjonsverdi (der den er rapportert) var på 179 millioner dollar, noe EY anser som høyt. Snittsummen løftes ikke minst av at fem av transaksjonene har en verdi på over 1 milliard dollar. Equinor stod alene for to transaksjoner over 1 milliard dollar, hvorav den største er kjøpet av snaut 10 prosent av vindkraftselskapet Ørsted. DNBs kjøp av Carnegie og fusjonen mellom Crayon og SoftwareOne er også blant de største transaksjonene. 

Færre internasjonale transaksjoner

Antall transaksjoner hvor «target» og oppkjøper er fra ulike land, er imidlertid lavere enn det som har vært vanlig de siste 15 årene. I fjor var omtrent 60 prosent internasjonale transaksjoner, mens gjennomsnittet siden 2008 har vært snaut 70 prosent. 

– Nedgangen i internasjonale transaksjoner reflekterer det vi alle kan se rundt oss i nyhetsbildet. Geopolitisk usikkerhet, inkludert hvilke reguleringer som følger med den nye Trump-administrasjonen, innebærer økt risiko for investorer, sier partner Bjørn Tore Foss i EY. 

Tror PE vil drive veksten i 2025

I fjerde kvartal 2024 involverte 25 prosent av transaksjonene private equity-selskaper (PE). Foss tror på økt aktivitet i år og neste år: 

– Til tross for lavt volum av nordiske PE-oppkjøp og et utfordrende exit-marked, er utsiktene for 2025 optimistiske. Store PE-aktører har flere porteføljeselskaper som nærmer seg salgstidspunkt. Kombinert med en sterk investeringsvilje forventes dette å gi markedet det nødvendige løftet for å skyte fart. Allerede nå ser vi en god vekst i antall virtuelle datarom som åpnes for transaksjonsprosesser som kommer, sier Foss.

Powered by Labrador CMS