Ekspertenes åtte tips til å håndtere toll-stormen
Tollekspert Øystein Gulseth i EY melder om stor pågang hos deres spesialister på global handel. Her er deres og konkurrentenes råd i møte med Trump-toll.

Den usikre situasjonen i det globale handelsmarkedet har skapt usikkerhet og panikk. På under en uke har USA rukket å lansere skyhøye tollsatser for hele verden, og deretter snudd på flisen og gitt 90 dagers utsettelse til alle bortsett fra Kina. Alt med umiddelbar virkning. Tilbake står både norske og internasjonale selskaper igjen som spørsmålstegn. Hva nå?
I kaoset opplever EY stor pågang til sitt skatteteam, både fra nye og nåværende kunder, fra hele landet.
– Reglene ser ut til å endre seg omtrent dag til dag, så her gjelder det å følge med. I EY Norge har vi et team bestående av åtte spesialister på global handel, som er en del av et globalt nettverk med flere hundre kolleger på området, sier Øystein Arff Gulseth, partner og leder for global handel i EY Norge.
Gulseth, som har erfaring fra Tolldirektoratet og Finansdepartementet, understreker at tolljus er et område som det nå må børstes støv av.
– Dette er tekniske aspekter som nå er mer relevante enn noen gang. Det er viktig for alle typer virksomheter å forstå hva som gjør en vare norsk, hvilke komponenter den består av, og hvordan tollreglene påvirker kostnadene deres, sier han.
Opprinnelse, klassifisering og verdi
Gulseth fremhever tre sentrale faktorer for å få korrekt tollregning: Opprinnelse, klassifisering og verdi av varen.
– Disse elementene er avgjørende for korrekt tollregning, og gjelder for både store konsern og lokale bedrifter, sier Gulseth, og understreker:
– I en tid der toll på alle varer kan bli en realitet, er det spesielt opprinnelseselementet som er viktig. Hva gjør en torsk norsk, spør han.
– Det er viktig å forstå reglene for å kunne tilpasse seg, men man skal være forsiktig med å bli for kreativ. Amerikanske myndigheter vil trolig stå med lupe i tiden fremover for å finne de som forsøker å omgå reglene. Nøkkelen ligger i å finne muligheter innenfor lovverket, sier han.
Rådene til næringslivet
Også konkurrentene, blant andre PwC og Deloitte (link til saker), deler sine tollråd til med næringslivet:
1. Evaluer risiko: Norske bedrifter bør først skaffe seg full oversikt over verdikjedene sine for å avdekke hvor nye amerikanske tollsatser kan gi økte kostnader. Kartlegg produksjonsland, leverandører og logistikkløsninger for å identifisere risikoområder. Gjennomfør scenarioanalyser basert på ulike tollutfall, slik at dere kan iverksette tiltak ved behov.
2. Følg med på utviklingen: Den globale situasjonen er uforutsigbar, og nye tolltiltak fra USA og mulige mottiltak fra andre land kan dukke opp raskt. Følg med på offisielle kunngjøringer og nyhetsoppdateringer om endrede tollsatser eller dokumentasjonskrav. Vær klar over at unntak eller nye krav kan påvirke bestemte produkter og logistikkprosesser.
3. Optimaliser tollverdiend: Utforsk muligheten for å redusere tollgrunnlaget gjennom amerikanske regelverksprinsipper, som «førstesalgsprinsippet». Da kan en tidligere, ofte lavere salgspris i transaksjonskjeden legges til grunn når tollverdien beregnes. Gå nøye gjennom prissetting og dokumentasjon, slik at beregningsgrunnlaget er korrekt og i samsvar med kravene til amerikanske tollmyndigheter.
4. Vurder internprising: Se på hvordan konserninterne transaksjoner er priset, siden dette påvirker tollverdien. Høye internpriser øker beregningsgrunnlaget og dermed tollen som betales. Samtidig må prisfastsettelsen oppfylle krav til dokumentasjon og innrapportering. En helhetlig vurdering av metode og nivå kan gi betydelige besparelser. Ulike lands regelverk må også tas hensyn til.
5. Sikre riktig klassifisering: De nye amerikanske tollsatsene kan treffe bestemte varekategorier og ha ulike unntak. Gå gjennom de offisielle regelverkene for tolltariffer og kontroller om dagens tariffkoder er riktige. Oppdater klassifiseringen og dokumenter endringer grundig. Korrekt klassifisering bidrar til å redusere tollkostnader og unngå forsinkelser, mens feil koder kan føre til ekstra gebyrer eller kontroll.
6. Avklar varenes opprinnelse: Selv om varer eksporteres fra Norge, kan opprinnelseslandet være et annet hvis produksjon eller innsatskomponenter kommer derfra. Tollsatsene baseres på opprinnelse, så kjennskap til amerikanske ikke-preferensielle regler er avgjørende. Dokumenter produksjonsprosessen nøye, og vurder om varene faktisk oppfyller kravene for norsk opprinnelse. Eventuelle kinesiske komponenter kan utløse betydelig høyere tollsatser.
7. Gå gjennom kontraktsforpliktelser: Innføring av nye eller høyere tollsatser kan påvirke eksisterende kontrakter med både leverandører og nærstående selskaper. Undersøk om avtalevilkår åpner for at økte tollkostnader kan viderefaktureres eller deles. Ved nye avtaler bør partene avklare risikoen knyttet til fremtidige tollendringer. Korrekt håndtering av slike forhold kan forhindre tvister og økonomiske tap.
8. Vurder endring av verdikjeden: Undersøk om dagens produksjons- og logistikkopplegg bør justeres for å redusere tollrisiko. For noen kan det være hensiktsmessig å flytte produksjonen nærmere råvarene eller markedet, for eksempel til USA. Gjennomfør en grundig analyse av kostnader, tilgang til råvarer og lokale krav. Ikke la tollsatser alene styre; vurder helheten i selskapets verdikjede.