Nedgang i inkassosaker overfor næringsdrivende

Antallet nye inkassosaker overfor næringsdrivende i første halvår var 1,2 prosent lavere enn i samme periode i 2023, viser tall fra Finanstilsynet.

Finanstilsynet-sjef Per Mathis Kongsrud kan konkludere med at det var færre inkassosaker i bedriftsmarkedet i første halvår 2024.
Publisert

Antallet nye inkassosaker i løpet av første halvår 2024 viste samlet sett en moderat økning på 0,5 prosent sammenlignet med utgangen av første halvår 2023. Antall inkassosaker overfor forbrukere økte med 0,9 prosent, mens nye inkassosaker overfor næringsdrivende ble redusert med 1,2 prosent. 

Tallene varierer mellom inkassoselskapene: For to uker siden meldte Kredinor om oppgang i antall inkassosaker i næringslivet. 

Den opprinnelige gjelden til inndrivelse (hovedstolen) var totalt på 78 milliarder kroner, men med 40 milliarder i renter samt andre omkostninger var beløpet på totalt 129 milliarder kroner. Av dette utgjorde tallene overfor næringsdrivende henholdsvis ca. 11 og 14 milliarder kroner. 

Det totale antallet nye inkassosaker i løpet av første halvår 2024 fordelte seg med 78 prosent overfor forbrukere og 22 prosent overfor næringsdrivende, som er marginale endringer sammenlignet med utgangen av første halvår 2023.

Har gjelden økt?

Antallet inkassosaker har økt de siste årene. Finanstilsynet er imidlertid usikre på om det er en underliggende vekst i misligholdt gjeld:

«Dette kan blant annet henge sammen med at fordringshavere har sendt misligholdt gjeld til inndrivelse til inkassoforetak på et tidligere tidspunkt enn før, i tillegg til at fordringshavere i større grad har utkontraktert inndrivelsen av misligholdt gjeld til inkassoforetak.»

«Ettersom det er inkassoforetakene og ikke fordringshavere som rapporterer til Finanstilsynet, kan slike endringer ha bidratt til at misligholdt gjeld i økende grad har blitt omfattet av Finanstilsynets inkassostatistikk. Økning i inkassosaker og misligholdt gjeld i denne statistikken er derfor ikke ensbetydende med en økning i det samlede misligholdet av gjeld,» skriver Finanstilsynet.

Tilsynet melder også at det blir færre selskaper og ansatte som jobber med inkasso i Norge. Ved utgangen av juni 2024 hadde 70 foretak det som kalles fremmedinkassobevilling. Antall inkassoårsverk for disse var 1.660. Til sammenligning hadde 74 foretak samme bevilling ved utgangen av juni 2023, og samlet antall inkassoårsverk var da 1.772. 

Powered by Labrador CMS