Nye retningslinjer for boliglånskunder med betalingsproblemer

Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA) vil at banker og finansinstitusjoner skal være mer skånsomme i sin behandling av låntagere med betalingsproblemer. De har derfor innført nye retningslinjer, som trer i kraft 22. oktober.

François-Louis Michaud er Executive Director i European Banking Authority
Publisert

Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA) har nylig vedtatt oppdaterte retningslinjer for hvordan finansinstitusjoner skal håndtere boliglånskunder som opplever betalingsvansker. 

De nye retningslinjene trer i kraft 22. oktober, og erstatter deler av EBAs tidligere veiledning fra 2015. Hovedmålet med endringen er å harmonisere praksis med nylig oppdatert EU-lovgivning.

«En grad av rimelighet»

Endringene kommer som en direkte følge av at EU i 2021 innførte mer detaljerte krav til kreditorers håndtering av kunder med betalingsproblemer direkte i boliglånsdirektivet. Det nye regelverket inkorporerer nå mye av det som tidligere var dekket i EBAs separate retningslinjer, men som måtte revideres for å unngå overlapp og sikre konsistens.

Bakgrunnen for reglene strekker seg tilbake til boliglånsdirektivet fra 2014, som krevde at medlemsland skulle oppmuntre kreditorer til å utvise en grad av rimelighet før de satte i verk tvangsinndrivelser. 

For å støtte implementeringen av dette direktivet, og fremme lik behandling av forbrukere på tvers av EU, publiserte EBA utfyllende retningslinjer i 2015. I disse ble det gitt mer detaljert veiledning om hvordan kredittgivere burde oppfylle kravene i direktivet og sikre en rettferdig og fleksibel behandling av forbrukere som opplever betalingsvansker.

Fjerner overlapp

I 2021 ble boliglånsdirektivet endret gjennom et nytt direktiv om kredittjenestefirmaer og kredittkjøpere. Den nye lovteksten i boliglånsdirektivet ble da nesten identisk med punkt 4 i EBAs opprinnelige retningslinjer. Derfor har EBA nå fjernet det overlappende punktet fra sine retningslinjer og gjort noen mindre justeringer for å sikre at veiledningen kompletterer lovteksten heller enn å gjenta den.

Hensikten med reglene er å sikre konsekvent implementering og tilsyn med bestemmelsene om betalingsproblemer og tvangsinndrivelse i hele EU. Endringen handler også om å gi finansinstitusjoner klarere rammer for hvordan de skal behandle kunder som sliter med å betjene sine boliglån, med mål om å fremme en mer forbrukervennlig og bærekraftig utlånspraksis.

Forventer etterlevelse også i Norge

Finanstilsynet i Norge har bekreftet at de vil legge disse nye retningslinjene til grunn i sitt tilsynsarbeid, og de presiserer også at de forventer at norske finansforetak følger dem fra ikrafttredelsesdatoen. 

Det er derfor viktig at banker og kredittgivere her til lands setter seg grundig inn i de oppdaterte retningslinjene, og justerer sine rutiner og prosedyrer i tråd med disse før fristen 22. oktober.

Powered by Labrador CMS