A-ordningen likevel ikke i orden:

Problemene fortsetter for frustrerte regnskapsførere

Systemene rundt A-meldingen er fremdeles ustabile, og nå begynner begeret å renne over for slitne regnskapsførere.

Geir Høydalsvik i Reknehuset og Maria Angvik Langset i Admento er ikke imponert over Skatteetatens IT-løsning for A-ordningen.
Publisert Sist oppdatert

Økonomi24 formidlet i helgen Regnskap Norges budskap om uholdbar systemsvikt hos Skatteetatens løsning for A-ordningen.

Fredag friskmeldte Skatteetaten løsningen etter driftsproblemer torsdag, men allerede mandag morgen måtte etaten igjen melde om «problemer med A-meldingen i produksjon».

Ødelegger hverdagen

Økonomi24 har vært i kontakt med flere regnskapsførere som er frustrerte, slitne og sinte. To av dem tar bladet fra munnen:

– Det er veldig frustrerende, og det er jo heller ikke et problem som har oppstått her og nå – dette har vært gjentagende i hvert fall det siste halvåret. Spesielt nå, som det handler om årets siste lønnskjøring, er det blant annet endringer og avstemminger som skal gjøre. Her er det tette frister, og når noe går skeis sånn som det gjør her, ødelegger det rett og slett hverdagen vår.

Det sier Geir Høydalsvik, daglig leder for regnskapsforetaket Reknehuset AS i Ørsta. Han har også vært aktiv i Regnskap Norge-sammenheng gjennom en årrekke, i tillegg til at han sitter som medlem av Skatteklagenemnda.

– Det offentlige stiller mange krav til vår bransje, og vi kan ikke unnskylde oss med dataproblemer – da vanker det bøter og straff og sanksjoner. Her får tusenvis av personer både i regnskapsbransjen og i bedriftene hverdagen ødelagt fordi staten ikke har satset nok på infrastruktur… Dette er en respektløs og lite ærbødig behandling av norsk næringsliv, sier Høydalsvik.

Dårlig kommunikasjon fra Skatteetaten

Heller ikke hos Admento i Trondheim er de imponert over etatens løsninger – og kanskje enda mindre over etatens evne til å kommunisere med brukerne.

– Det er jo sånn at vi kan se når det er driftsutfordringer i systemet, men vi får ingen estimater på når det skal ordnes, eller oppdateringer når noe er utbedret, sier Maria Angvik Langset, fagansvarlig lønn i Admento.

– Informasjonen om at fristen for innlevering var flyttet, fikk vi gjennom Facebook-sidene til Regnskap Norge. Så kan man jo si litt av hvert om at de utsatte fristen en hel dag, for på den ekstra dagen vi da fikk, fungerte jo systemet ikke i det hele tatt! Det er forstemmende for lønnskonsulenter som sitter med hjertet i halsen og vil rapportere innenfor fristen, og isteden får de mye nytteløst ekstraarbeid i en tid som allerede er ekstra belastende, sier hun.

Hun presiserer at Skatteetatens presisering om at purrebrev ikke går ut før 10. januar, som de fikk via Regnskap Norge, er en fattig trøst for Langset og kollegene:

– Vi jobber ikke sånn at vi kan ha et avslappet forhold til at det går ut brev til våre oppdragsgivere. Vi har en kultur som tilsier at sånne brev for oss representerer et avvik, og det skal vi jo ikke ha noe av!

Jobber jevnt og trutt

De to er hjertens enige om at for alle som jobber med lønn er A-melding hellig, og ikke noe man sitter med i siste liten:

– Et tips til som kan avhjelpe situasjonen litt for fremtida er å sørge for løpende innsending av A-meldingen; gjør innsendingen samtidig med lønnskjøringen og ikke utsett det til den femte. Da slipper man vanligvis litt unna disse toppene rundt innsendingsfristen, men vi har hatt problemer nå likevel, sier Høydalsvik.

– Vi tar også a-meldingen samtidig med lønnskjøringen, uten at det har hjulpet så mye i akkurat denne sammenhengen. Heldigvis er det ikke lenger sånn som det var tidligere, da det ikke gikk an å utbetale lønn uten at A-meldingen var sendt inn, sier Langset.

Høydalsvik mener det blir en utidig ubalanse i måten det offentlige håndterer det hele på:

– Det blir forventet svært mye av oss som bransje, og da må også vi regnskapsførerne kunne forvente en del fra Staten også, men de leverer ikke. Problemet er at ventetiden er lang og uforutsigbar, og det er helt umulig å vite når ting er oppe og går igjen. Det som bør ta sekunder tar gjerne en halvtime – og da blir det å gi én dags utsettelse egentlig bare en vits!

Powered by Labrador CMS