Slik unngår du «blues» i økonomiavdelingen etter ferien

Simployers HR-rådgiver deler fire råd til hvordan du kan møte kollegene etter ferien – og sikre en god start på høsten.

«Blues» etter ferien? Ikke med disse tipsene!
Noen sliter mer enn andre med å komme i gang igjen etter ferien. Simployer har noen tips du kan prøve å ta hensyn til.
Publisert Sist oppdatert

Mange ansatte i økonomiavdelingen arbeider med månedsavslutning og halvårsregnskap til godt ut i juli før de får ferie. Ofte er ikke CFO og teamet tilbake etter fire ukers ferie før nærmere midten av august.

Selv om kolleger i andre avdelinger allerede har vært på jobb en stund, og stemningen blant dem allerede er stigende, er det helt vanlig å føle på noe som kan ligne en lett depresjon for den som nettopp har avsluttet sin ferie.

Som leder eller kollega er det viktig å være bevisst at ikke alle takler like godt å komme tilbake til jobb etter endt sommerferie. Det kan hende selv de beste innen regnskap og controlling.

Det går som regel over av seg selv, men… 

Det går som oftest over av seg selv etter noen dager, men for en arbeidsgiver er det likevel ikke optimalt hvis flere medarbeidere lider av ferieblues samtidig. I ukens nyhetsbrev fra Simployer deler HR-eksperten Fam Manson sine praktiske tips til hvordan du gir kollegene en god start etter ferien.

– Overganger kan oppfattes veldig ulikt. Mens det er uproblematisk for mange, kan det være brutalt for andre. Vi har alle egne behov og metoder for å komme oss ordentlig inn i rutinene igjen etter ferie, og vi påvirkes av denne overgangen på ulike måter, sier Manson.

Hun minner om at en slik brå overgang kan få uante konsekvenser i form av en tilstand som ofte kalles post-ferie-syndrom: En følelse av nedstemthet, lav energi, og at det er vanskelig å finne mening med jobben man skal gjøre.

– Det er viktig å understreke at medarbeiderne selv må ta ansvar for å finne tilbake til riktig døgnrytme og andre hverdagslige rutiner, for å komme inn i arbeidshverdagen sin igjen. Det arbeidsgiver kan bidra med, handler ganske enkelt om å gi litt medarbeiderne litt rom og ikke gå for hardt ut de første dagene, sier Manson.

Fire praktiske tips

Her er Fam Mansons tips til å gi medarbeiderne dine en god start etter ferien:

  1. Gjør det hyggelig på jobb: Noen medarbeidere trenger rett og slett en påminnelse om at jobben er et fint sted å være. La medarbeiderne få bruke litt lenger tid ved kaffemaskinen – eller i andre sosiale soner – den første uka.
  2. Unngå store møter rett etter ferien: Gi medarbeiderne tid til å komme i gang igjen uten å føle presset av store forpliktelser med en gang.
  3. Tenk på hvordan du kommuniserer: … Og på mottakeren av hva du sier og skriver. Ikke send unødvendig mange e-poster. Ta helst kontakt ansikt-til-ansikt, bruk telefon eller andre kanaler. Dette kan redusere følelsen av å bli overveldet av digitale krav.
  4. Hjelp til selvhjelp: Til neste år kan det være fint å minne om at ferien er til for å koble helt av og at hver enkelt selv må finne de metodene som gjør dette mulig. Noen trenger å legge inn en ekstra innsats før ferien, slik at overgangen etter ferien blir enklere. Andre liker å hoppe rett i det når man er tilbake.
Powered by Labrador CMS