Ti praktiske steg for å komme i mål med CSRD

BDO deler sine tips til hvordan økonomiavdelingen kan gå fra blanke ark til ferdig bærekraftsrapport i tråd med CSRD-kravene.

Christine Hegdalsaune Egeberg er Manager i BDOs Consulting-enhet og fagansvarlig for bærekraftsrapportering.
Publisert Sist oppdatert

BDO har kartlagt modenheten blant den neste gruppen av norske selskaper som blir omfattet av CSRD. Det har de gjort ved å se på rapporteringen til de hundre minste selskapene i Kapital 500-listen. 

Økonomi24 har tidligere skrevet flere artikler om praktiske tips til etterlevelse av CSRD, inkludert denne fra PwC. Vi har også skrevet en artikkel om automatisering av CSRD-rapporteringen, og en artikkel om hvordan AF Gruppen jobber med bærekraftsrapportering

I slutten av rapporten har BDO laget en fyldig og praktisk guide til bærekraftsrapportering, som i stor grad er bygget på en blogg-artikkel som Christine Egeberg (bildet) har skrevet. Økonomi24 tilbyr her en oppsummering av guiden. 

1. Avklar om din virksomhet omfattes av CSRD

EUs Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) pålegger mange norske selskaper rapporteringsplikt fra regnskapsåret 2024. Store børsnoterte selskaper er først ut, med gradvis innføring for mindre virksomheter. Sjekk om din bedrift omfattes ved å bruke verktøy som BDOs bærekraftskompass.

2. Definer ansvar og sett sammen et team

Bestem hvem som skal lede arbeidet med bærekraftsrapporten. Dette kan være økonomiavdelingen eller en dedikert bærekraftsansvarlig. Sett sammen et tverrfaglig team med representanter fra relevante avdelinger som HR, drift og marked. Sørg for at ledelsen er involvert, enten direkte eller gjennom en styringsgruppe, for å sikre forankring og ressurser.

3. Lag en fremdriftsplan

Utvikle en tydelig plan med klare tidsfrister og ansvarsfordeling. Dette sikrer at bærekraftsarbeidet ikke nedprioriteres i en travel hverdag. Hold regelmessige statusmøter for å følge opp fremdriften og adressere utfordringer.

4. Gjennomfør en vesentlighetsanalyse

Identifiser hvilke bærekraftstemaer som er mest relevante for din virksomhet. Dette innebærer å vurdere hvordan selskapet påvirker klima, miljø og samfunn, samt hvordan eksterne faktorer kan påvirke virksomheten finansielt. For CSRD-omfattede selskaper kreves en dobbel vesentlighetsanalyse, som inkluderer begge disse perspektivene.

5. Kartlegg relevante standarder og datapunkter

Basert på vesentlighetsanalysen, bestem hvilke rapporteringsstandarder som er relevante. For CSRD-omfattede selskaper er European Sustainability Reporting Standards (ESRS) obligatoriske. Andre kan vurdere rammeverk som Global Reporting Initiative (GRI), men er selskapet ikke i gang ennå anbefales det å velge ESRS. Utfør en gap-analyse for å identifisere hvilke data som mangler og planlegg hvordan disse skal innhentes.

6. Samle inn data

Start datainnsamlingen basert på identifiserte behov. Bruk eksisterende systemer der det er mulig, og sørg for at dataene er nøyaktige og pålitelige. Vær grundig i dokumentasjonen av prosessen. 

7. Skriv rapporten

Begynn med å strukturere rapporten i henhold til de vesentlige temaene. Vær konkret og unngå unødvendig komplisert språk. Bruk prinsipper som balanse, sammenlignbarhet og rettidighet for å sikre kvaliteten på rapporten.

8. Planlegg layout og design

En visuelt tiltalende rapport gjør informasjonen mer tilgjengelig. Bruk bilder, grafer og tabeller for å illustrere data. Avgjør tidlig om dere har interne ressurser til design eller om dere bør samarbeide med et eksternt byrå.

9. Kvalitetssikring, attestasjon og godkjenning

Før publisering bør rapporten gjennomgås av styringsgruppen for kvalitetssikring. Det kreves at rapporten godkjennes av styret og attesteres av en uavhengig tredjepart. Selv om dette ikke er et krav for alle, kan en ekstern attestasjon øke troverdigheten til rapporten.

10. Publiser rapporten

Når rapporten er ferdigstilt og godkjent, bør den gjøres offentlig tilgjengelig. Rapporten skal inkluderes i årsberetningen og sendes til offentlige registre. Bruk rapporten aktivt for å kommunisere selskapets bærekraftsarbeid til interessenter.

Som nevnt innledningsvis: Økonomi24 har tidligere skrevet flere artikler om praktiske tips til etterlevelse av CSRD, inkludert denne fra PwC. Vi har også skrevet en artikkel om automatisering av CSRD-rapporteringen, og en artikkel om hvordan AF Gruppen jobber med bærekraftsrapportering

Powered by Labrador CMS