To måneder igjen til nye regler for innsyn i aksjeeierboken
Flere innspill fra høringsrunden til Nærings- og fiskeridepartementets nye forskrift om innsyn i aksjeeierboken, aksjeeierregisteret og forvalterregistrerte aksjer ble tatt til følge i forskriften, som trer i kraft 1. februar 2025.
Det er ikke til å komme forbi at saker som Sindre Finnes’ aksjehandler og den offentlige debatten om skjult eierskap har gjort at samfunnet ønsker mer transparens og bedre kontroll på hvem det egentlig er som eier aksjer i norske selskaper.
Dette ønsket lå bak da Nærings- og fiskeridepartementet utarbeidet det nye forslaget til forskrift om innsyn i aksjeeierboken, aksjeeierregisteret og forvalterregistrerte aksjer, og det er nå vedtatt at disse reglene trer i kraft 1. februar 2025.
Har lyttet litt til høringsinstansene
Utkastet til forskrift ble sendt på høring tidligere i høst, og departementet mottok da en rekke innspill fra flere høringsinstanser. Enkelte av disse er det justert for i den versjonen av lovteksten som trer i kraft om drøyt to måneder (se oversikt i faktaboks under teksten).
Økonomi24 skrev i september om at Regelrådet ga departementets utredningsarbeid rødt lys, men det ser ikke ut til at innspillene derfra har blitt tillagt særlig vekt i forskriftens endelige form.
Forskriften gir allmennheten rett til innsyn i hvem som eier norske selskaper, og hvem som står bak forvalterregistrerte aksjer. Samtidig bygger den på europeiske prinsipper om styrking av aksjonærrettigheter og åpenhet, slik vi blant annet kjenner fra SRD II. SRD II har lagt grunnlaget for harmonisering i EU og EØS, den norske forskriften bringer dette videre med konkrete krav til offentliggjøring og økt tilgjengelighet av eierskapsdata.
– Nærmer oss et mer transparent marked
Den nye forskriften gir selskaper bedre verktøy til å kontrollere og rapportere eierskap, og den gir allmennheten tilgang til mer pålitelig informasjon. Dette styrker tilliten til både selskaper og markedet som helhet.
Når det gjelder forvalterregistrerte aksjer, er det Euronext VPS som har de tekniske systemene for å identifisere hvem som står bak disse kontoene. Dette er en helt avgjørende del av arbeidet med å sikre transparens og etterlevelse av de nye kravene.
Equro, som Økonomi24 har skrevet om tidligere, var blant de første aktørene til å prøve ut Euronext VPS’ løsning for identifisering av eiere bak forvalterregistrerte aksjer, og ifølge COO Hallvard Nordland Brattli i Equro Group bekreftet denne testen at det nå er fullt mulig å få frem eierne bak disse forvalterkontiene – noe som tidligere var svært krevende.
– Dette viser at vi nærmer oss et mer transparent marked. Vi samarbeider med Euronext og andre aktører for å utvikle løsninger som kan gi full oversikt over eierskap i både aksjeselskaper og allmennaksjeselskaper. Dette er et viktig steg for å sikre at både store og små selskaper kan dra nytte av bedre eierskapsdata og redusere risikoen for skjulte interesser, sier Brattli.
Effektiviserende med elektronisk aksjebok
Equro har siden 2006 hatt fokus på å utvikle løsninger for å forbedre administrasjon og innsyn i aksjeeierdata. Digitale aksjebøker har vært et viktig verktøy for selskaper som ønsker å sikre en ryddig og transparent oversikt over sine eiere, og Brattli ser at stadig flere velger en elektronisk aksjebok fremfor å ha den på papir eller i Excel.
– De nye forskriftene krever at selskaper tilpasser sine rutiner og systemer for å imøtekomme de nye kravene. For selskaper som ønsker å ligge i forkant, er det tre ting som er avgjørende, sier han, og lister dem opp:
Etablere effektive rutiner for å kartlegge og oppdatere eierskapsdata, inkludert eiere bak forvalterregistrerte aksjer.
Sikre at eierskapsdata er nøyaktige og lett tilgjengelige ved å samarbeide med relevante aktører, som kontoførere eller andre forvaltere.
Vurdere digitale løsninger som kan automatisere rapporteringsprosesser og øke effektiviteten, særlig for unoterte selskaper som ønsker bedre oversikt og kontroll over aksjeeierboken.
– Med de nye kravene og den økte oppmerksomheten rundt åpenhet, mener vi i Equro at norsk næringsliv står foran en spennende overgang. Det kan bli krevende og vi regner med at noen kan komme til å behøve bistand i prosessen, men vi ser på dette som en viktig utvikling for et mer transparent og tillitsfullt marked, sier Brattli.