50 millioner i bot til Danske Bank for markedsmanipulasjon

Danske Bank bidro til å gjøre rentene på statsobligasjonslånet kunstig dyre for Norges Bank, konkluderer Finanstilsynet.

Danske Banks atferd i forbindelse med et syndikeringsoppdrag påvirket prisen Norges Bank brukte som referanse for statsobligasjonen, slår Finanstilsynet fast
Publisert Sist oppdatert

I februar 2023 deltok Danske Bank i syndikeringen av et 10-års statsobligasjonslån på 22 milliarder kroner for Norges Bank, som utstedte lånet på vegne av den norske stat. 

Norsk swaprente ble brukt som prisreferanse for statsobligasjonens effektive rente og tilhørende kurs. Swaprenten hadde dermed direkte betydning for hvilken kurs og rente utsteder måtte betale da de utstedte lånet.

Swaprenten ble drevet opp

Det var en markant prisoppgang i de aktuelle renteswappene i forkant av prisingstidspunktet. Finanstilsynet har undersøkt omstendighetene omkring prisingen av obligasjonen i samarbeid med danske tilsynsmyndigheter. 

«Ved syndikeringen 7. februar 2023 var det en markant stigning i 10-års norsk swaprente fra om lag 3,05 prosent, til om lag 3,16 prosent på prisingstidspunktet kl 15:20, før den deretter umiddelbart reverseres tilbake til om lag 3,095 prosent, hvor den forblir ut den aktuelle handelsdagen,» skriver Finanstilsynet i vedtaket.

Danske Bank var den eneste aktøren som handlet det aktuelle instrumentet i perioden fra 15:07 til 15:20 på dagen for syndikeringen av statsobligasjoner. De gjennomførte 12 handler til en samlet verdi av 1,4 milliarder kroner, som hadde som effekt å sikre kursen på et kunstig høyt nivå. Denne atferden påvirket prisen som Norges Bank brukte som referanse for statsobligasjonen.

Finanstilsynet mener at swaprenten ble drevet opp av Danske Bank til et unormalt eller kunstig nivå på prisingstidspunktet, og at handlene ble gjort med en bevisst strategi og i en situasjon der banken profitterte på en høy effektiv rente. 

Undergraver tilliten i markedet

Finanstilsynet konkluderte med at Danske Bank gjennomførte transaksjoner som påvirket kursen på en 10-årig norsk renteswap, og at kursendringen ikke var basert på normale markedsforhold.

Finanstilsynet mener at bankens handlinger var i strid med MAR artikkel 15, som forbyr markedsmanipulasjon, og artikkel 12, som beskriver hva som utgjør slike overtredelser. Disse inkluderer inngåelse av transaksjoner som sikrer kursen på et unormalt eller kunstig nivå.

«Ved vurdering av reaksjon og gebyrets størrelse har Finanstilsynet blant annet lagt vekt på at forholdet anses som grovt og bidrar til å undergrave tilliten til markedet. I formildende retning legges det vekt på at Danske Bank selv tok kontakt med tilsynsmyndighetene om forholdet,» skriver Finanstilsynet i nyhetsvarselet. 

Powered by Labrador CMS