Fire av ti nordmenn bruker aldri kontanter
Fire av ti nordmenn bruker aldri kontanter lenger, og hver tredje forhandler ville sluttet å ta imot kontanter – hvis det var lov. Én av ti nordmenn bruker nå kun mobilen for å betale, og bare to prosent bruker kontanter daglig. Dette viser en ny rapport fra Nets.
– Andelen forbrukere som aldri bruker kontanter er høyest i Norge samlignet med våre nordiske naboland. Ettersom forbrukerne stadig sjeldnere betaler med kontanter, ønsker en betydelig del av forhandlerne å slippe å ta imot kontanter, sier Lars Erik Tellmann, Nordic Chief Regional Officer i Nets.
Fire av ti nordmenn dropper kontanter helt
Ifølge Nets Nordic Payment Report som ble kunngjort i dag, bruker like over fire av ti nordmenn (41 %) aldri kontanter som betalingsmiddel. Dette er litt høyere enn i fjor (40 %) og nå høyest i Norden.
Bare én av ti nordmenn bruker kontanter minst én gang i uken, noe som er det laveste i Norden. Det er kun noen få prosent som fortsatt foretrekker kontanter i butikker, restauranter eller kafeer.
Norge er ledende i Norden på digitale betalinger, samtidig som kontantbruken er den laveste i verden – fire av ti nordmenn bruker aldri kontanter, viser Nordic Payment Report. Likevel har troen på et helt kontantløst Norge minket de siste årene, men nordmenns støtte til dette er fortsatt sterkest i Norden (37 %) – enda sterkere enn i Sverige (23 %).
Hver tredje norske forhandler ønsker å kutte kontanter
Én tredjedel av alle typer norske forhandlere i handels- og tjenestenæringen sier i rapporten at de ønsker å slutte med kontanter hvis det var mulig. Andelen er høyest blant restauranter og kafeer (46 %).
Hovedårsaken til at de ønsker å slutte med kontanter er først og fremst av sikkerhetsgrunner (61 %), men noen oppgir også håndteringsproblemer (39 %) og kostnader (39 %).
– Om man bør ha kontanter er et komplekst spørsmål med flere fordeler og ulemper, som for eksempel et enklere liv som reduserer risikoen for ran og kostnader for forhandlerne, sier Lars Erik Tellmann.
– Samtidig skaper det utfordringer for blant annet eldre som ikke er digitale som ønsker å betale med kontanter. I tillegg kan det argumenteres ut fra beredskapshensyn. Hvordan dette vil utvikle seg videre er vanskelig å forutsi, men vi kan regne med at vi har kontanter i lang tid fremover, sier han.
Kortbruk og mobilbetalinger dominerer
Ifølge undersøkelsen er det bare to prosent av nordmenn som oppgir at de aldri bruker kort, så kortbruken er nå nærmest total – og stadig flere bruker dem uten å stikke dem inn i terminalen.
Siden begynnelsen av 2020, da andelen var rundt 40 %, har andelen av det som kalles «tæpping» nå mer enn doblet seg, til over 90 %. Den kraftige økningen skyldes i stor grad pandemien og høyere beløpsgrenser, og det norske nivåe er nåomtrent like høyt som i Danmark og Sverige.
Videre bruker hele åtte av ti nordmenn mobilbetaling i fysiske utsalgssteder, og 14 % oppgir at de kun bruker mobilen til sine betalinger. Det er nå mange nordmenn som ikke engang tar med seg lommeboken, men bare bruker mobilbetaling, spesielt Apple Pay. Danmark er likevel ledende i Norden, der tilsvarende tall er ni av ti, og én av fem bruker kun mobilbetaling.