Statsbudsjettet illustrert:

Her kommer pengene fra, og dette går de til

Seniorrådgiver Espen Risholm i First House har laget en illustrasjon som enkelt viser sammenhengen mellom statens inntekter og utgifter.

Inn og ut av statsbudsjettet: Inntektene til venstre, utgiftene til høyre.
Publisert

– For å illustrere de store tallene i statsbudsjettet syns jeg et Sankey-diagram gir et godt bilde. Det gir en visuell oversikt over de store hovedpostene – hvor pengene kommer fra, og hvor de går, sier seniorrådgiver Espen Risholm i First House. 

Han opplyser at figuren er laget med programmet SankeyMATIC

Espen Risholm

– Uansett hvordan man regner er det viktig å presentere komplekse tall på en forståelig og lettfattelig måte, slik at flere kan delta i diskusjonen. Det at nerdete ting som grafer om statsbudsjettet treffer bredt og skaper så mye interesse, viser bare hvor viktig det er å kommunisere tallene på en enkel og visuell måte, sier han.

Risholm har en bakgrunn i tall og kommunikasjon, blant annet som IR-direktør i Ice Group, IR-kontakt i Schibsted og Adevinta, og seniorrådgiver i Eierskapsavdelingen i Nærings- og handelsdepartementet. Vi ble oppmerksom på illustrasjonen via LinkedIn, hvor Risholm kommenterer:

– Når vi ser på statsbudsjettet på denne måten, blir det tydelig at utgiftene øker mer enn inntektene. Vi ser også hva som har økt mest, og hvor regjeringen setter inn støtet. Den store endringen er den økte satsingen på forsvar (+21%), men vi ser også tydelig at utgiftene til folketrygden øker raskt. Siden inntektene ikke øker like mye som utgiftene, må oljepengebruken øke tilsvarende (+23%), slår han fast.

Powered by Labrador CMS