IR-seminar: Praksis for pre-close calls må strammes inn

Norske børsnoterte selskaper følger sjelden det europeiske finanstilsynets anbefalinger når de møter analytikere i forkant av kvartalsrapporteringen, viser ny undersøkelse. De mindre – hvor CFO ofte står alene i kontakten med analytikerne – sliter sannsynligvis mer.

Fra venstre: IR-direktør Rune Helland i DNB, Peter Hermanrud, og analytiker Kristian Spetalen i Arctic Securities.
Publisert

Pre-close calls er stammeordet for møtene som analytikere har med børsnoterte selskaper noen uker før kvartalstallene fremlegges.Hovedformålet med slike møter er å repetere allerede offentliggjort informasjon og sikre at alle markedsaktører har en lik forståelse av tidligere kommuniserte data. 

Kommunikasjonsbyrået Corporate Communications har kartlagt hvordan pre-close calls praktiseres av nesten 50 norske børsnoterte selskaper. Denne undersøkelsen var tema for et seminar denne uken, som var svært godt besøkt av nettopp Investor Relations-medarbeidere og finansdirektører i børsnoterte selskaper. 

Resulterer i store utslag i aksjekursen

Peter Hermanrud var blant innlederne på seminaret, i egenskap av å være leder for komiteen for finansiell kommunikasjon i Forening for finansfag (FFF). 

– Problemet med pre-close calls er at de ofte har resultert i store utslag i aksjekursen, noe som tyder på at ikke alle investorer får informasjon samtidig. Det er avgjørende å unngå situasjoner hvor enkelte får tilgang til viktig informasjon før andre, sa han i sin innledning. 

Hermanrud understreker viktigheten av forsiktighet ved kommunikasjon med analytikere under pre-close calls, og støtter anbefalingene fra Norsk Investor Relations Forening (NIRA) om å offentliggjøre detaljer om kommende samtaler for å sikre lik informasjonstilgang. 

Han anbefaler at selskapene oppgir tidspunkt og tema for pre-close calls i god tid, gjør eventuelt benyttet materiale tilgjengelig på nettsiden ved callens start, og avslutter dialogen med analytikere fra det øyeblikk de sitter på innsideinformasjon, for å opprettholde markedets integritet og tillit. 

Undersøkelse: Det syndes mot god praksis

Undersøkelsen gjennomført av Corporate Communications viser at halvparten av de spurte gjennomfører pre-close calls, og at 7 av 10 av de større selskapene gjør det. Flertallet av de som gjennomfører pre-close calls gjør dette i god tid før kvartalstallene, før de i praksis sitter på innsideinformasjon om hvordan det gikk i kvartalet. 

Likevel syndes det mye mot rådene fra ESMA, sier partner Jo Christian Steigedal i Corporate Communications, som selv har en fortid som IR-direktør i børsnoterte Schibsted: 

Vi ser at det med noen få unntak er liten åpenhet om hvordan og på hvilke tidspunkt pre-close calls foregår.

Jo Christian Steigedal,
Corporate Communications

– Vi ser at det med noen få unntak er liten åpenhet om hvordan og på hvilke tidspunkt pre-close calls foregår. Heller ikke mange selskap er åpne om hva som blir kommunisert. Nå øker oppmerksomheten om temaet, og vår undersøkelse viser at svært mange selskaper vurderer å endre sin praksis. 

– Tett oppfølging og topp service til analytikere er svært viktig for børsnoterte selskaper, men markedet forventer ryddighet og åpenhet. Alternativet kan bli svekket tillit til selskapene og uheldig volatilitet i aksjen, sier Steigedal. 

Undersøkelsen antyder at børsnoterte selskaper med markedsverdi under 10 milliarder kroner kan ha større utfordringer enn de større selskapene. De mindre praktiserer kortere såkalte stilleperioder enn de større, og de mindre snakker oftere med analytikere i stilleperioden enn de største gjør. 

Analytiker foreslår åpne gruppesamtaler

Blant innlederne var analytiker Kristian Spetalen i Arctic Securities. Også han uttrykte bekymring over praksisen med pre-close calls. Han sa at pre-close calls har blitt en uting hvor estimatdrivende og påfølgende kursdrivende informasjon kan bli indirekte kommunisert, og informasjon når ulike aktører på forskjellige tidspunkter. 

Han har observert at aksjekursen påvirkes av pre-close calls, og at noen analytikere får informasjon før andre, noe som skaper en urettferdig fordel. Spetalen foreslår at pre-close calls bør gjennomføres som felles gruppesamtaler åpne for alle, men hvor kun analytikere kan stille spørsmål, for å sikre lik tilgang til informasjon og bedre markedseffektivitet. Han mener også at det ikke skal bli gitt ny informasjon om kvartalet i samtalene. 

Slik gjør DNB pre-close calls

IR-direktør Rune Helland fortalte publikum om hvordan de praktiserer sine pre-close calls. DNBs tilnærming til pre-close calls er preget av en sterk vektlegging av kontrollert og transparent kommunikasjon. De er opptatt av å unngå situasjoner som kan føre til informasjonsskjevhet blant investorer.

– Vi begynner alltid pre-callen med å informere om at det ikke vil komme ny informasjon, og at hensikten er å minne om hva vi har sagt tidligere. Vi skriver et skript som vi leser opp under pre-callen, slik at vi holder oss til det planlagte og unngår uønskede avsløringer. Pre-callen gjennomføres som en enveiskommunikasjon uten mulighet for spørsmål, for å unngå at vi blir «lurt» til å si mer enn det vi hadde tenkt, sa Helland.

Powered by Labrador CMS