Klagenemnda halverer restansen – igjen

I det som ser ut til å bli den siste årsrapporten fra Klagenemnda for revisor-, regnskapsfører- og inkassosaker, behandlet de seks revisorsaker og åtte regnskapsførersaker. Til sammen én fikk medhold, og nå er nemda på det nærmeste á jour.

Fasaden på Finanstilsynets kontorer.
Klagenemnda for revisor-, regnskapsfører- og inkassosaker ligger an til å bli erstattet av en nyopprettet Finanstilsynsklagenemnd, men av nemdas årsrapport ser det ut til at de er opptatt av å holde dampen oppe til siste nikk.
Publisert

Hvis du får avslag på søknad om godkjenning som revisor, regnskapsfører eller inkassobevilling – eller enda værre, tilbakekalt din godkjenning av tilsvarende – har du ett håp igjen: De fem faste pluss tre varamedlemmene i «Klagenemnd for revisor-, regnskapsfører- og inkassosaker».

Dette lite bejublede organet er en nemnd opprettet av Finansdepartementet i 2012 som en klageinstans for vedtak gjort av Finanstilsynet. De har høy faglig kompetanse på jus, regnskap, regnskapsførering, revisjon og inkasso, og ser ikke ut til å nære noen som helst frykt for å grave seg svært langt ned i diverse faglige aspekter av sakene de behandler:

«I noen saker er behandlingstiden påvirket av dokumentasjonsmengden, omfanget av anførsler og behovet for å innhente ytterligere informasjon og kommentarer. Ett av klagenemndens vedtak i 2024 var eksempelvis på 60 sider,» heter det i nemdas årsrapport for 2024, som ble kunngjort før helgen.

Snart á jour i saksbunken

Den samme årsrapporten melder at saksbehandlingen har skjedd ved sirkulasjon av utkast til avgjørelser mellom klagenemndens medlemmer og ved behov oppfølgende diskusjoner i et av de fem digitale møtene som nemnden avholdt i 2024. Statistikken for fjoråret – og de to forutgående årene til sammenligning – ser ut som følger:

Alle saker 2024 2023 2022
Saker under behandling pr. 1 . januar61021
Nye saker i året131612
Klager ferdigbehandlet152023
Saker trukket1
Ikke avsluttede og ubehandlede klagesaker ved årsslutt3610
Begjæring om omgjøring ferdigbehandlet01-
Innsynsbegjæringer ferdigbehandlet053

Kilde: https://www.revisorforeningen.no/globalassets/fag/revisjon/arsrapport-2024-krri.pdf

Av de revisjonsrelaterte sakene som ble behandlet i fjor, gjaldt to tilbakekall av godkjenning og fire avslag på søknad om godkjenning. Det ble gitt medhold i én av klagene, og i én sak omgjorde Finanstilsynet sin beslutning under klagenemndens behandling. 

Av de regnskapsrelaterte sakene var det fire som gjaldt tilbakekall av godkjenning (hvorav ett foretak) og fire som gjaldt avslag på søknad om godkjenning. Ingen av klagene ble gitt medhold.

I fjor behandlet nemda ingen inkassorelaterte saker, og i den ene saken de behandlet om kostnadsdekning fikk klager ikke medhold i sitt krav om dekning av sakskostnader etter forvaltningsloven 36.

Ved utløpet av 2024 gjensto det bare tre ubehandlede saker for Klagenemnda, og av årsrapporten fremgår det at medlemmene har arbeidet målrettet de siste årene for å korte ned saksbehandlingstiden fra mottak av klager til endelig vedtak er fattet. Det har påvirket restansen positivt: Antall ikke avsluttede saker ved årsslutt er redusert fra 24 saker i 2021, 10 saker i 2022, 6 saker i 2023 til 3 saker i 2024.

Siste dans for nemda?

Denne bedrede effektiviteten til tross, 2024 kan fort bli det siste hele året Klagenemda er i drift. Årsrapporten peker nemlig på at Stortinget vedtok 21. juni 2024 en ny lov om Finanstilsynet, som ennå ikke er trådt i kraft. 

§ 5-1 i denne loven fastsetter at det skal etableres en ny Finanstilsynsklagenemnd, og et utkast til forskriftsregulering om den nye nemnden er på tidspunktet for avleggelse av denne rapporten ute på høring, med høringsfrist 9. januar. Klagenemnda har inngitt en høringsuttalelse til forskriftsutkastet, med detaljert informasjon om nemdas etablerte arbeidsmetoder og råd til hvordan dette bør videreføres i en ny nemd.

Årsrapporten presiserer at dersom bestemmelsen i forskriften § 7-1 annet ledd opprettholdes, vil klagenemnden for revisor-, regnskapsfører- og inkassosaker opphøre fra det tidspunkt forskriften trer i kraft. Da vil den nye Finanstilsynsklagenemnd overta ansvaret for dette arbeidet.

Powered by Labrador CMS