Kommunikasjon mot privatinvestorer kan være en vinnende børsstrategi
600 000 private, norske investorer eier for første gang over fem prosent av børsverdien. Likevel kommuniserer mange CFO-er nesten bare mot institusjonelle investorer. Det kan gi i dårligere kursutvikling enn de ellers kunne oppnådd.

Antallet nordmenn som eier aksjer direkte på Oslo Børs – utenfor aksjefond – har nå passert 600.000 for første gang, og de eier nå mer enn 5 prosent av totalverdiene på Oslo Børs.
Disse tallene kommer fra Eirik Høiby Ausland, leder for førstehåndsmarkedet ved Oslo Børs.
Stadig viktigere med private
Tirsdag holdt han et innlegg på Agenda CFO, et nettverks- og arrangementskonsept som Geelmuyden Kiese har introdusert i Norge etter at det har vært arrangert i flere år i Sverige.
I salen satt rundt 120 CFO-er som fikk høre at finansdirektører må tenke nytt om sin kommunikasjonsstrategi: For mens mange finansdirektører fortsatt holder fast på gamle vaner hvor de nesten utelukkende fokuserer på institusjonelle investorer, sier Ausland at selskaper som prioriterer kommunikasjon med privatinvestorer oppnår bedre kursutvikling.
– Det blir viktigere og viktigere at du har private investorer aktive i handelen, for å skape likviditet og engasjement rundt aksjene, sier han.
Samtidig endres markedsdynamikken. Mer handel konsentreres i sluttauksjonen, og passive fond tar større plass. Dette gjør likviditet til en stadig mer kritisk faktor, og dermed har kampen om oppmerksomheten og investorene blitt større.
Emisjonsmarkedet i endring
Ausland påpeker at private investorer tradisjonelt har hatt begrenset tilgang til emisjoner. Ni av ti kapitalendringer på Oslo Børs gjennomføres som rettede emisjoner, hvor selskapene typisk henvender seg til et begrenset antall profesjonelle investorer.
– Utfordringen er at privataksjonær historisk ikke har hatt tilgang til emisjonene. Riktignok har man tradisjonelt holdt «reparasjonsemisjoner» et par måneder seinere, men mange har ment at det ikke er godt nok, forklarer Ausland.
Han forteller at Oslo Børs, i samarbeid med Nordnet og PrimaryBid, har etablert en løsning som gir privatinvestorer mulighet til å delta på lik linje med institusjonelle aktører.
– Gjennom sitt samarbeid med NordNet får alle private aksjonærer som ønsker, mulighet til å tegne seg i den emisjonen på samme vilkår og gjennom samme tidsperiode som de profesjonelle og institusjonelle aktørene, sier Ausland.
Ny markedspraksis
Han trekker frem bioteknologiselskapet Lytix Biopharmas emisjon på rundt 100 millioner kroner som et konkret eksempel på verdien av dette.
– De benyttet seg av denne PrimaryBid-dealen, og i den «retail-transjen» som de kjørte, fikk de 219 investorer. 112 av disse, altså mer enn halvparten, var helt nye aksjonærer i selskapet. Så her benyttet de et kapitalbehov til å bredde aksjonærbasen og få et mye bedre utgangspunkt for en vellykket børsnotering i etterkant, forteller Ausland.
Han trekker samtidig frem en fersk analyse som har sett på forholdet mellom børsnoterte selskapers kursutvikling og deres kommunikasjon ut mot private investorer:
– Her var det en overraskende tydelig korrelasjon på at de som tok investorkommunikasjon seriøst, også mot de private investorene, opplevde en vesentlig mer positiv utvikling i aksjekursen. Jeg tror derfor at dette kommer til å bli en ny markedspraksis i det norske aksjemarkedet, sier Ausland.