Ny NSRS gjør det enklere for SMB å rapportere på bærekraft

Visste du at heller enn å vente på VSME ESRS, kan SMB nå bruke ny NSRS fra NAF? Bak denne munnfullen med bokstavkjeks skjuler det seg et oppdatert og forenklet verktøy for bærekraftsrapportering – spesielt tilpasset små og mellomstore foretak i Norden.

Den nordiske standarden for bærekraftsrapportering er oppdatert og forenklet, forteller Sara Wilsgaard, fagansvarlig bærekraft i Regnskap Norge.
Publisert Sist oppdatert

Den nordiske foreningen for regnskapsførere (Nordic Accountant Federation, eller bare NAF) har publisert en oppdatert utgave av NSRS (Nordic standard for sustainability reporting). 

Denne nye versjonen av standarden er tilpasset på utkastet til EUs nye, frivillige standard (VSME ESRS), som blant annet er bygget på NSRS. Dette høres kanskje til forveksling ut som en halv pakke bokstavkjeks lempes ut på skrivebordet foran deg, men det er egentlig en forekling!

Ikke bare bokstavkjeks

Frem til nå har NSRS-universet nemlig bestått av to separate nivåer (i standarden omtalt som (Entry Level og Level 1), men disse har nå blitt slått sammen. Og til alt dette er det dessuten nå hjelp å få:

– NSRS tilbyr nå ett enkelt gratis verktøy i form av en Excel-fil som du bruker til rapportering, og det følger veiledningsmateriale med. På denne måten forenkler vi rapporteringsbyrden for næringslivet, sier Sara Wilsgaard, bærekraftsekspert i Regnskap Norge.

– Når den europeiske standarden blir vedtatt, vil NSRS gå fra å være en standard til et kontinuerlig oppdatert verktøy og veiledning. Med denne oppdateringen viser vi at vi støtter ideen om én felles europeisk standard. Samtidig spiller NSRS fortsatt en viktig rolle overfor brukere i det nordiske markedet, sier hun.

Hvorfor er NSRS oppdatert?

NAF gjorde nylig en nordisk undersøkelse som avdekket at SMB-segmentet av regionens næringsliv absolutt ser behov for enkle verktøy for bærekraftsrapportering.

– Selv om EU-kommisjonen vedtar en ny europeisk standard, kommer de ikke til å tilby verktøy som hjelper selskaper med å svare på standarden. NAFs mål med NSRS er å gjøre det så enkelt og tilgjengelig som mulig for bedrifter å rapportere om bærekraft, sier Wilsgaard.

NAFs mål med NSRS er å gjøre det så enkelt og tilgjengelig som mulig for bedrifter å rapportere om bærekraft.

Sara Wilsgaard,
Regnskap Norge

– I tillegg er det visse rapporteringsområder som er unike for næringslivet i Norden. Vi legger derfor til rette for rapportering i tråd med nasjonale forskrifter og eksempler. For eksempel vil vi informere om balansen mellom arbeid og privatliv og foreldrepermisjonsordninger, sammen med veiledning og eksempler av relevans for lokale forhold – som for eksempel den norske åpenhetsloven, sier hun.

En standard som holder kontakten

For å få tilgang til standarden må brukerne fylle ut et skjema med kontaktinformasjon.

– Dette er fordi vi ønsker å sikre at vi kan holde brukerne informert når det skjer endringer og oppdateringer. Når brukerne har fylt ut skjemaet, får de tilgang til standarden; et verktøy i Excel-format som brukes til rapporteringen. I tillegg får NSRS-brukere tilgang både til enkel veiledning i verktøyet og til detaljert veiledning på NSRS.eu, forklarer den norske bærekraftseksperten.

Selv om VSME ESRS ikke er endelig vedtatt og det derfor kan dukke opp mindre justeringer, er det ikke ventet at hovedtrekkene i standarden vil bli vesentlig endret. Når den endelige versjonen vlir vedtatt, kan også små og mellomstore bedrifter bli pålagt å rapportere om bærekraft i henhold til denne standarden fra sine banker, forsikringsselskaper eller kunder.

Wilsgaard mener imidlertid at det mange flere grunner enn bare lovpålegg som gjør at næringslivet bør engasjere seg i bærekraftsrapportering:

– Bærekraftsrapportering bidrar til helhetlig selskapsrapportering, og bedre håndtering av både miljømessige og sosiale utfordringer. Det betyr også økt konkurranseevne og motstandsdyktighet, tilgang til finansiering på bedre vilkår, og redusert rapporteringsbyrde, sier hun.

Powered by Labrador CMS