Ny prisstatistikk fra SSB:
Regnskap økte prisene litt mer enn revisjon
Prisene på regnskapstjenester steg litt mer enn for revisjonstjenester i andre kvartal. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.
Statistisk sentralbyrå kunngjorde mandag tall for prisutviklingen på regnskapstjenester og revisjonstjenester.
Tallene viser at mens prisene på regnskaps- og bokføringstjenester endte 5,4 prosent høyere andre kvartal i år enn tilsvarende i fjor, var utviklingen for revisjonstjenester 5,1 prosent.
Prisøkningene er mer beskjedne enn de var for et år siden – da økte regnskapstjenestene med 7,1 prosent og revisjonstjenestene med 6,5 – men fremdeles høyere enn under pandemiårene 2020 og 2021 (artikkelen fortsetter under grafen).
Tunge investeringer seneste år
Regnskap Norge-sjef Rune Aale-Hansen hilser utviklingen velkommen:
– Fra Regnskap Norge sin side er jeg glad for å se at regnskapsførerne også øker prisene sine. Regnskapsfaget og regnskapsbransjen er kunnskapsintensivt og teknologitungt – og langt mer enn mange kanskje er klar over. Det er dette kundene betaler for, sier han.
– Jeg er derfor opptatt av at regnskapsføreren skal ta seg betalt både for verdien av den jobben de gjør og den risikoen de tar. Her mener jeg at bransjen generelt fortsatt har en del å gå på.
Nye krav, dyrere teknologiske løsninger og en generell prisøkning i samfunnet har drevet opp driftskostnadene for både regnskap og revisjon, og Aale-Hansen tror mange regnskapsforetak har opplevd dette presset.
– For noen kan det oppleves ugreit å skulle øke prisene sine ekstra eller også faktisk ta betalt for rådgivning som ikke er en del av selve regnskapsoppdraget. Dette er noe vi i Regnskap Norge jobber med å bevisstgjøre på, igjen fordi det er viktig og riktig å ta betalt for verdien av den jobben vi faktisk gjør, sier Aale-Hansen
Risikopremie som koster
I SSB-statistikken har revisjonstjenester sett høyere prisøkning enn regnskapsføring i 11 av 12 kvartaler gjennom 2021, 2022 og 2023, men hittil i år øker altså regnskapsføring mer.
– Revisjon er en lovpålagt tjeneste, så jeg vet at våre medlemmer er opptatt av å holde kostnadsnivået nede for kundene. Samtidig er det viktig at revisor, som har høy utdanning, kontinuerlig etterutdanning og tunge systeminvesteringer, får betalt for dette og for ansvar og risiko som følger jobben og de tjenestene vi leverer, sier adm. direktør Karen Kvalevåg i Revisorforeningen.
– Revisor veileder kundene, analyserer regnskapene og kvalitetssikrer fakta. Vi identifiserer rutinesvikt og ulovligheter, hvitvasking og korrupsjon, og sjekker at helheten stemmer. For det er først når vi kan stole på at bedrifter og organisasjoner snakker sant og fullstendig, at vi kan ha tillit, sier hun.