25 år med styreverv – hva har jeg lært?

For økonomer og CFO-er, som allerede jobber tett på tall, beslutninger og risikovurderinger, er det en naturlig forlengelse av den strategiske delen av rollen å søke styreverv, skriver Sigurd Grayston Skjørestad.

Sigurd Grayston Skjørestad
Publisert

Er du økonom og lurer på om styreverv egentlig er noe for deg? Etter 25 år i ulike styrer har jeg ett budskap: Verdifulle endringer skjer når nettopp økonomer inntar styrebordet, bruker tallene til å drive strategiske beslutninger – og tør å utfordre gamle sannheter. Mennesker med bakgrunn fra økonomiavdelinger har ofte spesielt gode forutsetninger til å lykkes i rollen.

Styring, strategi og prioriteringer ligger gjerne i ryggmargen til økonomer 

Jeg har sett selskaper tidoble omsetningen og forbedre bunnlinjen med titalls millioner, uten at de gjorde radikale endringer i produkt eller marked. Forskjellen lå i bedre styring, tydeligere prioriteringer og sterkere støtte til daglig leder. 

Et godt styre kan flytte fokus fra drift til strategi, synliggjøre hva som faktisk driver lønnsomhet og sikre riktig tempo og retning i endringsprosesser. For økonomer er dette kjent terreng, ettersom det handler om å bruke tall og analyse til å styrke beslutningsgrunnlaget – samtidig som man forstår helheten bak tallene.

Økonomer har en uvurderlig rolle i styrerommet, nettopp fordi styret trenger ulike perspektiver. Man trenger ikke være ekspert på marked eller teknologi for å bidra.

Økonomer har en uvurderlig rolle i styrerommet, nettopp fordi styret trenger ulike perspektiver, og fordi den økonomiske forståelsen er selve ryggmargen i mye av det styret skal ta stilling til. Man trenger ikke være ekspert på marked eller teknologi for å bidra. 

Ofte er det økonomer som tidlig avdekker feil prioriteringer, identifiserer lønnsomhetsdrivere eller svakheter og tydeliggjør sammenhengen mellom strategi og økonomisk virkelighet. Det er samtidig verdifullt å kunne kommunisere økonomiske poeng på en måte som er forståelig for alle rundt bordet – ikke bare for revisoren.

Styrets viktigste rolle er å støtte og utfordre daglig leder

Mange daglige ledere jobber hardt, men ofte med feil ting. Et godt styre hjelper lederen med å løfte blikket, rydde i prioriteringene og fokusere på det som virkelig gir effekt. Dette skaper trygghet og styrker gjennomføringskraft. Som økonom har man gjerne allerede et analytisk blikk for kost/nytte og ressurser, og i styresammenheng er dette avgjørende – ikke bare for å kontrollere, men også for å utvikle.

Sigurd Grayston Skjørestad

Styrearbeid må alltid tilpasses konteksten. Det finnes ingen standardoppskrift på styrearbeid, selv om styrekurs kan gi inntrykk av det. Metoden og strukturen må justeres etter hvor stort og modent selskapet er, hvor involverte eierne er, hvilken kompetanse daglig leder har, og hvilket ambisjonsnivå selskapet har for vekst og utvikling. Noen sty jobber tett og operativt, andre mer overordnet. Det gjelder å lese situasjonen og justere sin egen rolle – og dette er ofte noe økonomer gjør naturlig i hverdagen.

Det finnes mange gevinster du tar med deg tilbake i rollen i økonomiavdelingen

Du lærer utrolig mye av styrearbeid, og du utvikler deg som leder. Du får innsikt i bransjer og forretningsmodeller du kanskje ikke hadde kjennskap til, strategisk tenkning på eiernivå, ledelsesutfordringer og teamdynamikk, og hvordan ulike selskaper håndterer risiko, vekst og kriser. 

Godt styrearbeid gir ringvirkninger; leverer du verdi, blir du husket og anbefalt.

Denne kompetansen tar du med deg tilbake til egen lederrolle, og mange økonomisjefer og CFO-er opplever at styrearbeid gjør dem til bedre rådgivere og beslutningstakere i egen organisasjon.Godt styrearbeid gir ringvirkninger; leverer du verdi, blir du husket og anbefalt.Click to add author

Et styreverv kan også bygge karriere. Det gir økt synlighet, et utvidet nettverk, muligheter til nye verv, prosjekter eller rådgiverroller, og det blir et bevis på strategisk forståelse og ansvarsevne. Godt styrearbeid gir ringvirkninger; leverer du verdi, blir du husket og anbefalt.

Samtidig må man være forberedt på at styrearbeid kan være krevende. Når økonomien svikter, når det oppstår konflikt i ledelsen, når eiere ikke er enige, eller når styret må ta vanskelige, men nødvendige beslutninger, blir det tydelig hvor viktig et godt styre er. Evnen til å holde ro, ta ansvar og støtte selskapet gjennom krevende perioder er en viktig del av pakken.

Hvis du er økonom, regnskapssjef, økonomisjef eller CFO og vurderer ditt første styreverv, har du allerede en stor del av verktøykassen som trengs. Du har sannsynligvis mer å bidra med enn du selv tror. Et styreverv er en mulighet til å skape reell verdi for andre – samtidig som du utvikler deg selv. Kanskje er det på tide å ta det steget?

Powered by Labrador CMS