Slik forbereder du deg når bedriften skal søke lån i banken

Leder for bedriftsmarkedet i Pareto Bank, Erik Skarbøvig, har klare råd om hva som skal til for at banken skal få tillit til nye potensielle bedriftskunder som søker om lån.

Erik Skarbøvig i Pareto Bank
Publisert

Å sikre finansiering gjennom banklån kan være en avgjørende faktor for vekst og utvikling i enhver bedrift. Økonomisjefen spiller en viktig rolle for bedriften som søker lån, inkludert å kunne sette seg inn i bankens situasjon og forstå deres tilnærming. 

Pareto Bank er kjent for å være en rendyrket kredittgiver til norske bedrifter, med mindre fokus på tilknyttede produkter og tjenester. Vi har spurt Erik Skarbøvig, leder for bedriftsmarkedet i Pareto Bank, om hva som kreves for at de skal innvilge lån – og om tips til forberedelser.

Forbered en grundig presentasjon

En god presentasjon av bedriften er avgjørende. Skarbøvig sier at dette handler om langt mer enn å sende over historiske regnskaper. Pareto Banks kredittanalyse forutsetter en bredere forståelse av bedriftens verdiskaping. Presentasjonen bør i hvert fall inkludere: 

  • Organisasjonsoversikt: Struktur, ledelse og eierskap.

  • Produkter og tjenester: Hva tilbyr dere, og hva er unikt med det?

  • Kunder: Hvem er kundene, og hvordan ser markedet ut?

  • Kostnadsbase: Hvor stor andel av kostnadene er variable med omsetningen til bedriften versus faste? 

  • Leverandører: Hvem leverer til dere, og hvilke avtaler har dere?

– Vi ser utover de grunnleggende tallene. Forvent spørsmål om alle aspekter av bedriften, inkludert strategi, markedsposisjon og fremtidige planer. Jo bedre du kan forklare forretningsmodellen og risikofaktorene, desto lettere blir det for oss å gjøre en grundig kredittvurdering, sier Skarbøvig.

Gjør hjemmeleksen, send info i forkant

Dersom han aldri før har møtt verken bedriften eller kontaktpersonene, legger Skarbøvig betydelig vekt på førsteinntrykket:

Forvent spørsmål om alle aspekter av bedriften, inkludert strategi, markedsposisjon og fremtidige planer. Jo bedre du kan forklare forretningsmodellen og risikofaktorene, desto lettere blir det for oss å gjøre en grundig kredittvurdering

Erik Skarbøvig,
Pareto Bank

– Du må være godt forberedt og kunne svare på åpenbare spørsmål. Det handler om å kunne demonstrere forståelse: Vis at du har innsikt i både bedriftens og bransjens utfordringer og muligheter. Skal du bygge tillit til deg og bedriften, er åpenhet og ærlighet helt grunnleggende for et godt samarbeid. 

Presentasjonen bør sendes over i forkant av møtet med banken, sier Skarbøvig, som foretrekker at det legges ved utfyllende og relevant dokumentasjon. 

– Dette gir banken mulighet til å forberede seg, slik at møtet blir mest mulig produktivt for begge parter. Typisk forbereder teamet hos Pareto Bank seg en halvtime før møtet ved å gå gjennom materialet og identifisere viktige spørsmål, sier han. 

Når alt går på skinner, vil en standard kredittprosess ta to til tre uker fra første møte til pengene kan utbetales. Tiden det tar avhenger av hvor raskt og komplett informasjonen blir levert.

Tillit forutsetter forutsigbarhet og god kommunikasjon

Skarbøvig sier at Pareto Bank legger vekt på å være forutsigbare og levere på det de lover. Og han forutsetter at dette er gjensidig: 

– Som kunde bør du også bidra til dette ved å gi nøyaktig og fullstendig informasjon. Åpenhet om potensielle risikoer og tanker om hvordan disse kan møtes bygger tillit. Ingen liker overraskelser, spesielt ikke negative. Hvis det oppdages uforutsette forhold under kredittanalysen, kan dette påvirke lånebeløp, betingelser og løpetid.

Etter at lånet er innvilget, er det viktig å ha en tett dialog med banken. Regelmessige rapporter og oppfølgingsmøter, enten fysisk eller digitalt, bidrar til et godt samarbeid. 

– Hold banken informert om bedriftens utvikling gjennom jevnlige rapporter. Ta kontakt hvis det skjer vesentlige endringer i bedriften som kan påvirke låneavtalen. Husk at banken ikke bare er en kreditor, men en partner som kan bidra til bedriftens suksess over tid. Å investere i en god relasjon kan åpne dører for fremtidige muligheter og støtte, sier Skarbøvig.

Powered by Labrador CMS