Sterkt transaksjonsvolum i Norge, drevet av eiendom og lokale oppkjøp
Det var et rekordhøyt transaksjonsvolum i andre kvartal 2024, med en vekst på hele 33 prosent sammenlignet med første kvartal, viser tall fra EY.
Til tross for usikre økonomiske utsikter og høye renter, viser det norske transaksjonsmarkedet imponerende motstandsdyktighet, med eiendom som den raskest voksende sektoren.
EY har registrert 239 transaksjoner, og Bjørn Tore Foss, partner i EY, forklarer at denne veksten er overraskende gitt de økonomiske forutsetningene:
– Vi hadde forventet en nedgang i transaksjonsvolumet på grunn av økte renter og dyrere oppkjøpsfinansiering, men vi ser faktisk at mange store transaksjoner nå skjer med egenkapital, spesielt innen sektorer som energi og eiendom, sier han.
Eiendom vokser raskt
Eiendomssektoren har tatt igjen noe av fallet fra 2023, og har vært en av de mest aktive sektorene i Norge det siste kvartalet på transaksjonsfronten. Næringseiendom utgjør en stor del av denne veksten, med flere store transaksjoner, inkludert KMC Properties' oppkjøp av Logistea.
Foss utdyper at eiendomstransaksjoner nå ofte gjennomføres med en lengre investeringshorisont:
– Selskaper som investerer i eiendom ser ofte på avkastning over flere tiår, noe som gjør dem mindre sensitive for de kortsiktige svingningene i rentemarkedet. Dette bidrar til å opprettholde transaksjonsvolumet selv om disse aktørene også blir påvirket av den underliggende økonomien og høyere rentenivå.
Lokale oppkjøp dominerer
En annen viktig trend er veksten i lokale oppkjøp, som nå utgjør nesten halvparten av alle transaksjoner, opp fra et historisk snitt rundt en tredel. Dette skjer samtidig som utenlandske oppkjøp har avtatt, til tross for den svake kronekursen som har gjort norske selskaper billigere.
Foss peker på uforutsigbar finanspolitikk som en mulig årsak til at internasjonale investorer nøler:
Selv om den svake kronekursen gjør norske selskaper attraktive på papiret, vegrer mange utenlandske investorer seg på grunn av risikoen knyttet til usikker økonomisk politikk. Dette kan forklare den økte andelen lokale oppkjøp.
Bjørn Tore Foss,
partner i EY
– Selv om den svake kronekursen gjør norske selskaper attraktive på papiret, vegrer mange utenlandske investorer seg på grunn av risikoen knyttet til usikker økonomisk politikk. Dette kan forklare den økte andelen lokale oppkjøp.
Private equity-sektoren viser svakhet, men det lysner
Selv om private equity-aktørene stod for hver femte transaksjon i andre kvartal 2024, er dette fortsatt fire prosentpoeng under gjennomsnittet for de siste 12 månedene. EY forventer likevel et oppsving i PE-aktivitet de kommende månedene.
– Mange private equity-selskaper har hatt porteføljebedrifter i fem år eller mer, og med store mengder akkumulert kapital forventer vi at det blir en større andel transaksjoner fra PE både på kjøper- og selgersiden. Buy-and-build-strategier, hvor PE-fond kjøper opp mindre selskaper for å styrke porteføljeselskapene sine, vil også drive økt aktivitet.
– Markedet fortsetter å overraske
Til tross for globale utfordringer viser det norske transaksjonsmarkedet sterk vekst og motstandsdyktighet. Med lokale oppkjøp i fremmarsj, eiendomssektoren i vekst og et forventet oppsving i private equity, ser framtidsutsiktene for norsk M&A positive ut, ifølge EY-partneren:
– Markedet fortsetter å overraske, og det er tydelig at Norge har en robust transaksjonskultur. Vi forventer at denne veksten vil fortsette, spesielt når private equity-sektoren øker aktiviteten sin i de kommende kvartalene.
Presidentvalget vil få betydning
Foss får følge av kollega og partner Nils Kristian Bø, som er også er leder for Strategy and Transactions (SaT) i EY Norge, som baserer sine konklusjoner blant annet på en internasjonal undersøkelse som EY har gjort blant toppledere. Også han ser positivt på fremtiden:
– Vi ser at dyr ekstern finansiering, geopolitisk usikkerhet, og uvissheten rundt utvikling av KI-teknologi har gjort at mange har vært avventende med transaksjoner de siste tolv månedene.
Nå ser trenden imidlertid ut til å snu, mener han. Nesten alle topplederne de har intervjuet i Norden oppgir at de har transaksjonsplaner det neste året.
– Selv om det fortsatt er stor usikkerhet i verden, taler flere faktorer for at det neste året kan bli bedre. Presidentvalget i USA kommer til en konklusjon i slutten av året, rentene skal etter alt å dømme ned, og flere sektorer på Oslo Børs, deriblant energisektoren, prises lavere enn tidligere, sier Bø.