Transaksjoner i tredje kvartal: Flere og større oppkjøp
10 prosent flere oppkjøp og fusjoner enn i Q3 2023, og økende verdier i observerte transaksjoner, er EYs fasit for siste kvartal. Nå ser de økende Private Equity-aktivitet på «bakrommet».
I tredje kvartal 2024 ble det annonsert totalt 190 transaksjoner i det norske markedet for fusjoner og oppkjøp, noe som er 20 prosent lavere enn rekordkvartalet i andre kvartal, viser tall fra EY. Målt mot tredje kvartal i fjor var det likevel en økning på 10 prosent. De siste tolv måneder er det registrert 756 transaksjoner, mer enn 50 flere enn forrige topp under pandemien.
– En av grunnene til at det har vært et høyt antall med transaksjoner i 2024 er at det har vært mange mindre transaksjoner som involverer norsk kjøper og selger. En del er Private Equity-eide selskaper som bruker balansen til porteføljeselskapene til å gjøre mindre oppkjøp. I tillegg har det vært en del regionale oppkjøp, sier partner Bjørn Tore Foss i EY, som er blant forfatterne bak rapporten.
Mange mindre transaksjoner til tross: Transaksjonsverdien økte betydelig sammenlignet med andre kvartal. Den gjennomsnittlige transaksjonsverdien for rapporterte avtaler var på 141 millioner dollar, mot 97 millioner dollar og 78 millioner dollar i første og andre kvartal. 141 millioner dollar er basert på de 53 av 190 transaksjoner hvor verdi var oppgitt.
– Den viktigste driveren for at vi har sett transaksjoner med høyere transaksjonsverdier er at rentene på oppkjøpsfinansiering har kommet ned i løpet av 2024. De største transaksjonene i 2024 har vært en kombinasjon av kontanter og aksjer, men vi har etter hvert sett flere større transaksjoner med en høyere grad av gjeldsfinansiering enn før, sier Foss.
Sentimentet globalt påvirker transaksjonene her
Selv om transaksjonsvolumene de siste 12 månedene har vært på topp, påvirker volatilitet i aksjemarkedene og tegn på svekket aktivitet i markeder som USA og Kina M&A-aktiviteten og tilliten blant ledelsen.
De største transaksjonene i 2024 har vært en kombinasjon av kontanter og aksjer, men vi har etter hvert sett flere større transaksjoner med en høyere grad av gjeldsfinansiering enn før.
Bjørn Tore Foss,
partner i EY
– Det har historisk vært slik at når det er flere globale transaksjoner over 10 milliarder dollar, så indikerer dette er positivt sentiment over hva som er mulig å få til. Dette har vi sett smitter over på interessen for mindre selskaper, med en økning i transaksjoner også i Norge.
Etter Covid så har EY sett at utenlandske investorer i større grad er aktive innenfor transaksjonsmarkedet i Norden og Norge ved at mer spesialiserte investorer har «oppdaget» mindre selskaper.
– Dette gjør at når det er positive sentiment i det globale M&A-markedet, så vil disse investorene også da ser til Norge for å gjøre oppkjøp. Spesielt har vi sett på dette innenfor teknologi-selskaper, men også innenfor oljeserviceselskaper og innenfor energi, sier Foss.
Utlendinger gjør større transaksjoner
I tredje kvartal sto innenlandske transaksjoner for 42 prosent av alle transaksjoner, noe som opprettholder de høye nivåene som er observert siden starten av 2023. Dette tallet er merkbart høyere enn det historiske gjennomsnittet på 32 prosent.
Grenseoverskridende transaksjoner har en tendens til å være større. Grenseoverskridende avtaler utgjorde 79 prosent av den totale rapporterte verdien dette kvartalet, noe som antyder at mange mindre avtaler skjer innenlands, mens de større avtalene ofte skjer over landegrensene.
– Vi forventer imidlertid at andelen transaksjoner som involverer utenlandske investorer vil øke fremover etterhvert som rentene på finansieringen kommer ned og de større transaksjonene vil finne sted, sier han.
Forventer økning i PE-fondenes kjøp og salg
I tredje kvartal var drøyt hver femte transaksjon knyttet til Private Equity-selskaper. EY forventer imidlertid en økning i fjerde kvartal og 2025, drevet av sterk PE-aktivitet og en betydelig mengde ubenyttet kapital som PE-selskapene besitter.
– Nå er det ikke slik at de vil kaste gode penger etter dårlige, men det vil nok bety at vi vil se en større kreativitet og vilje til å se på mer komplekse transaksjoner. Dette gjelder for eksempel konsolidering av selskaper på tvers av sektorer, og minoritetsinvesteringer i større industrikonsern.
– I tillegg vil vi nok se PE-fond som henter kapital for å kunne eie porteføljeselskaper lengre enn 5-7 år som er vanlig nå. Vi har delvis sett denne trenden ved at det etableres continuation-fond hvor en forlenger investeringshorisonten, sier Foss.
En av årsakene til spådommene til økt PE-aktivitet, er en oppadgående trend i aktiveringer av virtuelle datarom gjennom kvartalet. Mange av disse PE-selskapene har dessuten exit-klare bedrifter etter fem eller flere år i porteføljen.
– Vi forventer økt aktivitet fra PE-selskaper fremover som følge av at en del av fondene gjorde betydelige investeringer i perioden 2020 til 2022 og det begynner å nærme seg realisasjon av disse investeringene.