Utsetter avvikling av skattetrekkskonto

Finansdepartementet utsetter behandlingen av forslag om avvikling av skattetrekkskonto og endring av forfall for forskuddstrekk. Målet er nå at lovforslaget kan tre i kraft 1. januar 2026.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Ifølge Revisorforeningen har Finansdepartementet besluttet å utsette behandling av forslag om avvikling av skattetrekkskonto og endring av forfall for forskuddstrekk mv. Departementet presiserer at de fortsetter arbeidet med lovforslaget med sikte på at det kan tre i kraft 1. januar 2026.

Økonomi24 har tidligere skrevet at avviklingen kan gi staten betydelige rentefordeler (se artikkel i høyremargen), men det ble samtidig klart i høringsrunden – ikke minst gjennom DFØs høringsinnspill – at ikke alle etater og statlige enheter har rutiner som er særlig godt tilrettelagt for en slik omlegging.

Revisorforeningen melder at Skatteetaten fortsatt skal ha ansvaret for å realisere lovforslaget om endring av forfallstidspunkt for forskuddstrekk, samt avvikling av kravet om skattetrekkskonto.

Arbeidsgivere og systemleverandører får bedre tid

Arbeidsgivere overfører i dag ansattes forskuddstrekk til en sperret bankkonto, skattetrekkskonto, ved utbetaling av lønn. Annenhver måned betaler arbeidsgiver forskuddstrekket fra den sperrede bankkontoen til Skatteetaten.

Fjerning av skattetrekkskonto og endring i prosessen for forskuddstrekk vil føre til behov for å endre systemer, rutiner og prosesser. Det kan være både tid- og ressurskrevende. Med en utsettelse får arbeidsgivere og systemleverandører nå bedre tid til å forberede seg på disse endringene.

Ordningen med betalingsfrist annenhver måned, samt kravet om skattetrekkskonto, ble innført i 1957 sammen med forskuddsordningen. Både arbeidsgivere, banknæringen og Skatteetaten bruker betydelige ressurser på å administrere ordningen med skattetrekkskonto.

Forslaget er at arbeidsgivere skal betale forskuddstrekket direkte til Skatteetaten senest første virkedag etter lønnsutbetaling, i stedet for å overføre beløpet til skattetrekkskonto. Det betyr at forfallsdato for innbetaling av forskuddstrekk er dagen etter lønnsutbetalingsdato.

Powered by Labrador CMS