Kunstig intelligens:
Veien fra «kjekt-å-ha» til det forjettede land
Hvordan skal økonomiavdelingen gå fra at ChatGPT er «kjekt å ha» til at kunstig intelligens endrer hele arbeidsflyten deres? KPMG-partner Tom Einar Nyberg deler tipsene og veikartet bedriftene behøver – og fellene de må unngå langs veien.
«To år etter ChatGPT – hvor langt har bedrifter kommet med AI?» Det er blant titlene på KPMG-Dagen i Oslo 20. november som gjorde oss i Økonomi24 mest nysgjerrige. Derfor ba vi KPMG-partner Tom Einar Nyberg om å gi oss en forsmak på hva publikum har i vente.
Den første bølgen: Personlig produktivitet
Nyberg begynner med det gjenkjennelige: Å bruke kunstig intelligens til å bli mer effektiv i hverdagen. Det kan handle om alt fra å oppsummere lange tekster til å spørre ChatGPT om hvordan man lager en makro i Excel.
– Den første bølgen handler om personlig produktivitet. Dette er verktøy som hjelper ansatte med å analysere dokumenter, produsere innhold eller kode. De integreres i applikasjonene vi allerede bruker daglig, enten det er Office-pakken, finansielle avslutningsverktøy eller ERP-systemer, sier Nyberg.
– Apropos Excel, så er kunstig intelligens noe som alle skal kunne på et så grunnleggende nivå; det skal ikke være som med Excel, hvor det alltid er noen i rommet man går til hver gang ting er vanskelig. Denne første bølgen er vi midt inne i nå, sier han.
Den andre bølgen: Endring av arbeidsprosesser
Den andre bølgen fokuserer på å endre arbeidsprosesser fundamentalt, og her er noen i hvert fall litt i gang, ifølge Nyberg:
– Her setter vi data i førersetet og skaper nye arbeidsflyter. Det kan bety at vi tar mennesket helt ut av enkelte prosesser og lar AI håndtere dem, slik at menneskelige ressurser kan fokusere der de skaper mest verdi.
For økonomiavdelingen kan dette innebære automatisering av repetitive oppgaver som transaksjonsbehandling, rapportering og budsjettering. Men det krever også at CFOer tenker strategisk om hvordan AI kan integreres i kjerneprosessene.
Den tredje bølgen: Fremtidens driftsmodeller og kompetanse
Til den tredje bølgen er det hittil veldig få som har kommet:
– Den tredje bølgen, som vi ser over de neste to til tre årene, vil påvirke driftsmodeller, kompetanse og organisasjon. Hvordan ser fremtidens økonomimedarbeider ut? Hvordan bygger vi en «fit for fight» finansfunksjon?
– Dette innebærer vanskelige spørsmål om bemanning, opplæring og omstilling. Når selskaper nå kutter kostnader, må de også tenke på hvilke typer ansatte de trenger i fremtiden, påpeker Nyberg.
Anbefalinger for CFOer
Ved å fokusere på de områdene som gir mest verdi, og investere i både teknologi og mennesker, kan CFOer lede an i denne nye æraen.
Tom Einar Nyberg,
KPMG
Finnes det da noen punkter på en sjekkliste for de som vil komme fort ut av startblokkene uten å svi av tid på ting som de senere må gjøre om på?
– Det handler om å være strategisk og pragmatisk. Ved å fokusere på de områdene som gir mest verdi, og investere i både teknologi og mennesker, kan CFOer lede an i denne nye æraen, sier Nyberg.
Han har et knippe tips:
Fiks fundamentet først: Hvis du sliter med kjernesystemene dine, ERP eller grunnleggende dataanalyse, må du fikse det først. Investeringer i fundamentet vil akselerere din evne til å utnytte AI senere.
Prioriter strategisk: Ikke hopp på AI for AI sin skyld. Identifiser hvilke forretningsproblemer du har, og vurder om AI er den rette løsningen.
Vurder økosystemet nøye: Se på hva som kommer i dine eksisterende applikasjoner. Ikke kast penger på egenutviklede løsninger hvis det allerede finnes eller snart kommer funksjonalitet fra dine leverandører.
Investér i mennesker: Uten riktig opplæring og støtte vil ikke dine ansatte kunne utnytte AI fullt ut. Sørg for at de har tid og ressurser til å lære og adoptere nye verktøy.
Unngå disse fellene
Nyberg advarer om utfordringene knyttet til økosystemet av AI-løsninger.
– Lisensieringsmodellene er veldig umodne. Når en softwareselger sier at de har en 'verdibasert prismodell', betyr det ofte at de ikke har funnet ut hvordan de skal prise det ennå.
Han sier at du ikke skal betale ekstra bare fordi en funksjon er drevet av AI. Fokuser heller på de verktøyene som integreres sømløst i dine eksisterende systemer og arbeidsflyter.
Pass også på kollegene. Selv om ledelsen gjør AI-verktøy tilgjengelige, betyr ikke det at ansatte har verken tid eller kunnskap til å ta dem i bruk:
– Det er et stort sprik mellom hva toppledere forventer og hvordan ansatte føler. Ledere forventer at ansatte skal gjøre mer med de samme ressursene, men de ansatte føler seg stresset og mangler ofte riktig opplæring. Hvis vi ikke investerer i våre ansatte og gir dem verktøyene og opplæringen de trenger, risikerer vi å undergrave de fordelene AI kan bringe, advarer han.