Nytt forslag fra Skattedirektoratet:

Vil gjøre det enklere å oppbevare regnskapsmateriale utenlands

Skattedirektoratet vil gjøre det enklere å oppbevare elektronisk regnskapsmateriale i EØS-området, Sveits og Storbritannia uten at det må søkes om det. Dette kan gjøre det enklere for flere å velge skybaserte ERP-løsninger.

Nina Schanke Funnemark er Skattedirektør
Nina Schanke Funnemark er Skattedirektør
Publisert Sist oppdatert

I 2024 har fleste seriøse bedrifter sitt oppbevaringspliktige regnskapsmateriale i elektronisk format, og selv om overraskende mange ennå holder seg med on-prem økonomisystemer, er skybaserte regnskapsprogrammer – med regnskapsmaterialet på ekstern server – på vei til å bli normen. 

Skattedirektoratet erkjenner at bokføringslovens regler om oppbevaring av regnskapsmateriale er til hinder for å velge regnskapsløsninger hvor regnskapsmateriale lagres utenfor Norden, og de foreslår derfor å lempe på regelverket. Høringsnotatet om forskriftsendringen inneholder et forslag om at elektronisk regnskapsmateriale skal kunne oppbevares i EØS-området, Storbritannia og Sveits uten at det må søkes om det. 

Det forutsettes at det er elektronisk tilgang til regnskapsmaterialet i Norge til enhver tid og at det gis opplysninger til Skatteetaten om oppbevaringen i utlandet. Dette er i samsvar med gjeldende rett. I tillegg skal det fortsatt være mulig å innvilge dispensasjon til å oppbevare regnskapsmateriale i andre land, etter kriterier som er nærmere beskrevet i høringsnotatet.

Det særskilte kravet i bokføringsforskriften § 5-3-15 om at kassasystemet i sin helhet må befinne seg i Norge, foreslås erstattet av et krav om tilgjengelighet i Norge. Det foreslås videre at endringene trer i kraft fra endringsforskriftens dato, og at endringen skal gjelde for oppbevaringspliktig regnskapsmateriale for tidligere regnskapsperioder.

Høringsfristen er 9. desember, og Skattedirektoratet ber om at den enkelte høringsinstans vurderer om saken bør sendes til berørte underinstanser, medlemsorganisasjoner eller tilsvarende.

Powered by Labrador CMS