DFØ-sjefen møter seg selv i døra
Påtroppende leder for Miljødirektoratet, Hilde Singsaas, møter avtroppende DFØ-sjef Hilde Singsaas i døra. Eller kanskje resultatet blir en (ut)redningsaksjon isteden?
I slutten av oktober lanserte Direktoratet for Økonomistyring (DFØ) en ny veileder om utredningsinstruksen, og DFØ-sjef Hilde Singsaas var godt fornøyd med etatens arbeid:
– Instruksen gir stort handlingsrom til å bruke ulike metoder og godt skjønn. Dette er ett av flere viktige budskap i den nye veilederen, uttalte hun i forbindelse med lanseringen.
Sist fredag ble det så kjent at Singsaas skal forlate DFØ for å overta som sjef for Miljødirektoratet. Da er det lett ironisk at nettopp Miljødirektoratet samme dag fikk påpakning for svak utredning av et lovforslag!
Den kritikken kom fra Regelrådet, et uavhengig organ som fører oppsyn med utredninger som kan få konsekvenser for næringslivet.
Og som vi skal se, er det heller ikke første gang Singsaas' kommende arbeidsgiver (Miljødirektoratet) får påpakning fra Regelrådet for mangelfull bruk av den utredningsinstruksen hennes nåværende arbeidsgiver (DFØ) nettopp har skrevet en slags bruksanvisning for.
For smalt utredet
Men la oss ta dette siste tilfellet først. Der har Klima- og miljødirektoratet utarbeidet et forslag til nye regler som vil gi kommunene myndighet til å stille klimakrav til byggeplasser, og dette forslaget har blitt vurdert av regelrådet – som følger med på hvordan nye lov- og regelforslag etterlever utredningsinstruksen.
Regelrådet slår riktignok først fast at direktoratet fremstiller problemet på en god måte med relevant statistikk, og at de har identifisert berørt næringsliv gjennom beskrivelser og figurer – men konklusjonen blir likevel et gult lys:
«Utredningen av alternative tiltak er for smal. Utredningen av de konkrete modellene er etter Regelrådets vurdering tilstrekkelig. Vi mener imidlertid at enkelte andre alternativer som ville gitt et godt sammenligningsgrunnlag burde vært utredet,» heter det i rådets uttalelse.
De mener for det første at nullalternativet burde vært utredet, altså om målene vil nås uten det foreslåtte tiltaket. For det andre kunne forslaget vært sammenlignet med nasjonale tiltak. Direktoratet har heller ikke kommentert hvilke fordeler og ulemper det kan få for næringslivet dersom det kommer forskjellige regler i ulike deler av landet.
«På denne bakgrunn mener Regelrådet at forslaget trolig ikke er utformet slik at målene nås til en relativt sett lav kostnad for næringslivet,» sier utredningen.
Ikke første reaksjon
Klima- og miljødirektoratets «track record» hos Regelrådet viser at de absolutt kan ha behov for en leder som vet å veilede i bruk av utredningsinstruksen: Regelrådet har til sammen behandlet syv av forslagene som har kommet fra direktoratet siden 2017, hvorav bare to har fått grønt lys – ellers er det tre gule og to røde lys for forslagene.
Det siste av disse stoppsignalene fikk direktoratet for bare halvannen måned siden, for forslaget til forskriftsregulering av utvidet produsentansvar for enkelte engangsprodukter av plast.
Så hører det med til historien at Singsaas, ifølge en post på sin LinkedIn-profil, ikke gir seg i DFØ før i mars til neste år. Så da har i hvert fall hennes kommende kolleger i Miljødirektoratet god tid til å lese seg opp på utredningsinstruksen!