Kommer kunstig intelligens til å overta IR-jobben?

Relasjoner, strategisk forståelse, markedspsykologi, krisehåndtering... Det er fortsatt mange ting KI ikke kan gjøre – hvor menneskelig kommunikasjon med investorene er avgjørende. 

Det er ikke alle oppgaver det går an å overlate til kunstig intelligens – ennå.
Publisert

Av Espen Risholm, seniorrådgiver i First House 

Espen Risholm

Investor Relations (IR) har alltid vært relasjonsdrevet, med vekt på åpenhet, tillit og tilgjengelighet. Men i en digital virkelighet med rask teknologisk utvikling, står IR-funksjonen foran et mulig skifte. Kunstig intelligens (KI) inntar stadig flere sektorer, og et naturlig spørsmål er: Blir IR snart overtatt av KI?

KI har allerede gjort sitt inntog i finansverdenen, fra aksjeplukking og porteføljeoptimalisering til sentimentanalyser og språkanalyser av resultatfremleggelser. Innen IR kan KI effektivisere tekstproduksjon og automatisere rapporteringsprosesser. Det kan også analysere store mengder data om investoradferd og gi verdifull innsikt om aksjonærbasen. Likevel er det viktig å forstå hva KI kan – og hva det ikke kan (ennå).

1. KI kan ikke bygge relasjoner. IR handler i stor grad om personlig kontakt og evnen til å forklare komplekse problemstillinger på en menneskelig måte. Investorer ønsker ofte en personlig dialog der de kan stille spørsmål og bygge relasjoner til selskapets ledelse. KI kan analysere data og sende ut informasjon, men det kan ikke etablere eller vedlikeholde relasjoner.

2. KI mangler strategisk forståelse. En annen viktig begrensning er at KI kun handler på bakgrunn av data den får tilgang til. KI kan ikke erstatte den strategiske innsikten som kommer fra en ledelse med dyptgående innsikt i selskapets historikk, strategi og kultur. I situasjoner som krever vurderinger og strategiske tilpasninger, kan KI gi råd, men beslutningene må fortsatt tas av mennesker med overblikk og kontekst.

3. KI forstår ikke markedspsykologi. IR handler ikke bare om å gi tall og fakta – det handler også om å forstå markedets psykologi og hvordan investorer reagerer på informasjon. KI klarer nødvendigvis ikke ta høyde for hvordan små nyanser i ordvalg kan ha stor betydning for hvordan investorer oppfatter selskapets budskap, og det kan være farlig å stole blindt på KI-baserte språkmodeller.

4. KI kan ikke håndtere kriser. Når en krise oppstår – det kan være en omdømmekrise, en finansiell krise eller en alvorlig hendelse – er det avgjørende å få kontroll på situasjonen og jobbe strategisk med kommunikasjon. KI kan tilby forslag til pressemeldinger, men det mangler evnen til å tenke strategisk og empatisk som et menneske. Krisehåndtering i IR er et område hvor den menneskelige faktoren er helt uunnværlig.

5. KI mangler kulturelle nyanser. KI kan behandle data raskt, men sliter med å fange opp kulturelle nyanser. Særlig siden KI primært fortsatt er basert på amerikanske data, kan det miste de subtile forskjellene som er viktige i norsk IR-kommunikasjon.

KI vil uten tvil bli en viktig støttespiller for mange yrkesgrupper i årene som kommer, også innen IR. KI kan allerede i dag effektivisere rapportering, dataanalyse og standardisert kommunikasjon, og teknologien vil bare fortsette å utvikle seg. Men uansett hvor avansert teknologien blir, vil IR alltid handle om mer enn algoritmer – det vil fortsatt handle om mennesker.

Evnen til å bygge tillit, tenke strategisk og forstå markedets emosjonelle og kulturelle nyanser vil alltid kreve en menneskelig tilnærming. I fremtidens IR vil balansen mellom teknologiens kraft og menneskelig innsikt være nøkkelen til suksess. 

Powered by Labrador CMS